AB Komisyonu Türkiye için vize kararını verdi

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'nin 5 kriteri yerine getirmesi için Haziran ayı sonuna kadar süre verdi. O kriterler "yolsuzlukla mücadele konusunda işbirliği", "kişisel verilerin korunmasında Avrupa Birliği standartları", "Europol ile operasyonel işbirliği", "ceza ve suç konularında Avrupa yargısıyla verimli işbirliği", ve "Türkiye'nin terör tanımını daraltması".

AB Komisyonu Türkiye için vize kararını verdi

Türkiye'nin 72 kriterden 67'sini yerine getirdiğini belirten Avrupa Birliği Komisyonu'nu 5 kriter için de Türkiye'ye Haziran ayı sonuna kadar süre verdi.

Komisyon Türkiye'den, yolsuzlukla mücadele konusunda işbirliği, kişisel verilerin korunmasında Avrupa Birliği standartları, Europol ile operasyonel işbirliği, ceza ve suç konularında Avrupa yargısıyla verimli işbirliği ile terör tanımının daraltılması ve terörle mücadelede orantılılık kriterinin yerine getirilmesini istedi.

AB komisyonuna göre Türkiye'nin henüz tamamlamadığı 5 kriter şöyle:

1-

Yolsuzlukla mücadele konusunda işbirliği

2- Kişisel verilerin korunmasında Avrupa Birliği standartları

3- Europol ile operasyonel işbirliği

4- Ceza ve suç konularında Avrupa yargısıyla verimli işbirliği

5- Terör tanımının daraltılması ve terörle mücadelede orantılılık kriterinin yerine getirilmesi

Metinde en dikkat çeken madde de terör tanımının daraltılması.

Komisyon, "Türk otoriteleri barış dönemlerinde kolluk güçlerinin işlediği suçlarla ilgili bir komisyonun kurulmasına dair yasa tasarısı hazırladılar. Ancak bunu hala uygulamadılar." ifadesine de metinde yer verdi. Yani Türk ordusu ve polisin çözüm sürecindeki faaliyetleri "suç" olarak nitelendirildi.

Tavsiye niteliğindeki bu karar Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonu’nda görüşülecek. Görüşmelerden sonra devreye Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu girecek. Genel Kurul'da yapılacak oylamada çoğunluğun oyu yeterli olacak. AP’den olumlu karar çıkarsa AB Konseyi’nde oylama yapılacak.

Vize muafiyeti Türk vatandaşlarına üç aydan kısa süreli ziyaretler için veriliyor.

ulusalkanal.com.tr

türkiye avrupa birliği vize kararı