NATO'dan Türkiye kararı! Olağanüstü toplantı başladı

İdlib'deki tırmanan gerginliğin ardından Türkiye NATO'dan toplantı talep etti. Suriye konulu toplantı, 1 saat 10 dakika sürdü. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı sonrası basın açıklaması yaptı. Stoltenberg, "NATO Türkiye'ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. " dedi.

NATO'dan Türkiye kararı! Olağanüstü toplantı başladı

NATO'da olağanüstü Suriye toplantısı yapıldı. Toplantı talebi Türkiye'den geldi.

Türkiye'nin talebi ile Brüksel'de yapılan toplantı 1 saat 10 dakika sürdü.

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk, toplantıda İdlib'deki son durumla ilgili bilgilendirme yaptı.

Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basına açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Toplantıda Türkiye'ye karşı dayanışmamızı dile getirdik" dedi.

Stoltenberg, "NATO Türkiye'ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. " ifadesini kullandı.

NATO'nun 4'üncü maddesi

NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015'te 4'üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye'den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz'deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetelerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

türkiye nato idlib