Zeytin üretiminde ve zeytin yağı miktarında artış bekleniyor
Bu yılın zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, rakamlarla ilgili bilgi verdi. Zeytin üretiminin geçen yıla göre yüzde 32, zeytinyağı miktarının ise yüzde 35 artışla 235 bin 727 ton olacağının tahmin edildiğini ifade etti.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi koordinasyonunda gerçekleştirilen 2021 yılı zeytin ve zeytinyağı rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı.
16 ilde yapılan çalışmalarla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bilgi verdi.
Toplam zeytin üretiminin geçen yıla göre yüzde 32 artarak 1 milyon 738 bin 680 ton, elde edilecek zeytinyağı miktarının ise yüzde 35 artışla 235 bin 727 ton olacağının tahmin edildiğini açıkladı.
Bakan Pakdemirli, yağlık zeytin üretiminde Aydın, Muğla, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Hatay illerinin; sofralık zeytin üretiminde ise Manisa, Bursa, Balıkesir, Aydın ve Mersin illerinin ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
- Yapılan çalışmaya göre, zeytin ağacı sayımız geçen yıla göre yüzde 1,9 artışla 192 milyon 283 bine, ağaç başına ortalama zeytin verimi de yüzde 30 artarak 8,3 kilogramdan 10,56 kilograma çıkacak. Üretilecek zeytinin yüzde 29'unun sofralık, yüzde 71'inin yağlık olarak kullanılması öngörülüyor. Elde edilecek zeytinyağı miktarı da geçen yıla oranla yüzde 35 artarak 175 bin tondan 235 bin 727 tona çıkacak.
Pakdemirli, Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağında net ihracatçı konumda bulunduğunu da belirtti. 2019'dan bu yana 390 milyon dolarlık sofralık zeytin, 344 milyon dolarlık zeytinyağı olmak üzere toplam 734 milyon dolarlık ihracat yaptıklarının bilgisini paylaştı.