Mehmet Uçum, AKP ve MHP'nin Meclis'e sunduğu teklifi değerlendirdi

Türksüz ve Atatürksüz yeni Anayasa metni hazırlamasıyla tanınan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, AKP ve MHP'nin Meclis'e sunduğu teklifi değerlendirdi. Teklifin Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığını söyleyen Uçum, “bu değişiklikler sadece bir başlangıç” dedi, Anayasal reformun sürmesi gerektiğini savundu.

Geçmiş dönemlerde Türksüz ve Atatürksüz yeni Anayasa metninin hazırlanışında rol alan Cumhurbaşkanı Başdanışmanları, Meclis'te görüşülen teklifle asıl niyetlerini açıklamaya devam ediyor.

İlk açıklama Şükrü Karatepe'den gelmişti. Karatepe, AKP ile MHP'nin sunduğu teklifle gönüllerinde yatanın ilk dört maddenin kaldırılması olduğunu açıklamıştı. Şimdi de Mehmet Uçum, 18 maddelik teklifin bir başlangıç olduğunu söyledi.

Haber Türk gazetesine konuşan Uçum, "Anayasa değişikliği Türkiye'nin yeni Anayasal sistem ihtiyacını tam olarak karşılamıyor. Bu reform süreci devam etmek zorunda" ifadesini kullandı.

Uçum, MHP'nin başka anayasa değişikliği çalışmalarında da rol alabileceğini belirtti, ancak sözlerini, "Gelecekte çok farklı siyasi aktörler de rol alabilir" diye tamamladı. Uçum'un bu sözlerle, Türksüz ve Atatürksüz Anayasa'dan yana olan HDP'ye bir mesaj mi verdiği ise tartışma konusu.

UÇUM'DAN DİKKAT ÇEKEN YANIT

Soru: Şu anda toplumsal uzlaşıyı ihtiyaç olduğunu göz önünde bulundurursak teklifi daha sakin bir ortamda tartışılması daha iyi olmaz mı?

Uçum: Mümkün değil. Steril ortamı beklemek, bir tür mühendislik arayışıdır, olgunlaşmış değişime karşı çıkmaktır. Bu tezi savunanları gericileştirir.

ulusalkanal.com.tr