Üçlü ittifakın hedefi Türkiye
Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan üçlüsünün Doğu Akdeniz’deki işbirliğinin hedefinde Türkiye’nin olduğuna dair İsrail merkezli Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi bir makale yayımladı. İttifakın en büyük destekçisi ise ABD
Daha önce bir uzmanının “bağımsız Kürdistan” çıkışıyla gündeme gelen İsrail merkezli Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi, şimdi de Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki işbirliğine ilişkin dikkat çeken bir makale yayımladı. Yunan asıllı uzman George Tzogopoulos tarafından kaleme alınan makalede, yükselen üçlü ittifakın hedefinde Türkiye’nin olduğu belirtildi, ABD’deki Yunan ve Yahudi lobilerinin bu çerçevede bir kampanya yürüttüğünün altı çizildi.
19-29 Mart tarihlerinde yapılan “Noble Dina” tatbikatıyla gün yüzüne çıkan Doğu Akdeniz’deki Güney Kıbrıs-İsrail-Yunanistan işbirliği, İsrail Devleti’ne yakınlığıyla bilinen Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin de gündeminde. İsrail’in ikinci en büyük üniversitesi olan Bar-Ilan Üniversitesi’ne bağlı Merkez’in internet sitesinde yer alan bir makalede, üçlü ittifakın askeri planda ve enerji alanında gelişen işbirliği olgularla açıklanıyor. Makalede “yeni tehditlere karşı” tarafların ortak eyleme hazır olduğunun altı çizilirken, Türkiye, askeri anlamda ve enerji güvenliğinde bir numaralı tehdit olarak öne çıkıyor. Doğu Akdeniz Boru Hattı (EastMed) projesi ile bu üç ülkenin gelişen işbirliğinin Türkiye’yi rahatsız ettiği ve çıkarlarıyla çeliştiği ifade ediliyor.
“Demokratik blok” olarak adlandırılan üçlü ittifakın ABD’den destek aradığı ve ittifakın yapı ve amaçlarını buna göre şekillendirdiği de makalede vurgulanan önemli noktalardan biri . Makale, bu bağlamda, geçtiğimiz dönemde Amerika’daki Ermeni lobisiyle işbirliğiyle bilinen Helen Amerikan Liderlik Konseyi’nin (HALC) yöneticisi Endy Zemenides’in, üçlü ittifaka ABD desteğini sağlamak için Amerikan Yahudi Komitesi’yle birlikte Washington’da çalışma yürüttüklerine dair demecine yer veriyor. ABD’deki bu lobi çalışmasının hedefleri ise somut olarak şöyle ifade edilmiş: Türkiye’ye F-35 satışlarının sınırlandırılması ve Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması.
Son olarak makale, Afrodit rezervleri sorunu (Güney Kıbrıs-İsrail) ve yükselen Yahudi karşıtlığı (Yunanistan-İsrail) gibi ittifaktaki çatlaklara da yer veriyor. Sadık Can Perinçek / Aydınlık