Hindistan'da vatandaşlık yasası gerilimi

Hindistan'da tansiyon yüksek. Vatandaşlık Kanunu'na karşı başlayan gösteriler ABD Başkanı Trump'ın ziyareti ile iyice şiddetlendi. Şu ana kadar ülkede aralarında polislerinde olduğu 20 kişi hayatını kaybetti. Çatışmaları durdurması için ordu görevlendirildi.

Hindistan'da vatandaşlık yasası gerilimi

Hindistan sokakları savaş alanına döndü. Aşılık yanlısı Hindu gruplar ve Müslümanlar arasındaki çatışmalar giderek alevlendi.

Günlerdir süren Başkent Yeni Delhi'deki gösterilerde 20 kişi yaşamı yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Aşırılık yanlısı Hindu gruplar Müslümanların, evlerine baskınlar düzenledi. Buna karşılık Müslüman kesimin yanıtları çatışmaları alevlendirdi. Tüm bu çatışamaların temelinde ise Yeni Vatandaşlık Kanunu yatıyor.

Çin'den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan'da, 200 milyona yakın müslüman yaşıyor. Dünya üzerinde en büyük 2'inci müslüman topluluğuna ev sahipliği yapan Yeni Delhi, ülkeye dışarıdan gelen müslümanları vatandaşlık yasası kapsamına almadı. Ancak Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini grubun mensuplarının vatandaş olmasını kolaylaştırıldı.

Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek. Aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.

Yeni Dellhi yönetiminin bu adımı tepki ile karşılandı. Ülkenin en büyük iki dini gurubunun taraftarları meydanlara döküldü. Çatışmalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkeye ziyareti sırasında şiddetlendi.

Taraflar sokakta çatışmaya devam ederken polisin olayları bastırmakta yetersiz kalmasıyla ordu görevlendirildi.

Son olaylarda çok sayıda araç, market ve ev ateşe verildi. Şehrin çeşitli bölgelerindeki 8 metro istasyonuna giriş ve çıkışların kapatıldı.

ABD, Çin ve Pakistan'la da gerilim yaşayan Hindistan'a büyük ilgi duyuyor. Çin'in Kuşak Yol Projesine sıcak bakmayan Hindistan, ABD ile 3 milyar savunma anlaşması imzaladı. Trump yıllardır hem komşuları ile hem de Avrupa ile dengeli bir ilişki yürüten Hindistan'ı Atlantik cephesine katmak istiyor.

ulusal.com.tr

abd hindistan