Irak'ta yangın sonrası 'yeniden seçim' tartışmaları

Tartışmalı bir seçimi geride bırakan Irak'ta oyların saklandığı seçim kurulu deposunda yangın çıktı. Yangının şaibe iddiaları üzerine oyların elle sayılması kararı alındıktan sonra çıkması dikkat çekti.

Irak halkı, genel seçimlerde oy kullanmak için 12 Mayıs’ta sandık başına gitmişti. Oy sayma işlemi ise elektronik sistemle yapılmış bu da şaibe tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Yaşanan gerilim üzerine Irak meclisi, Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliğinden sayılan oyların iptal edilmesini ve Irak genelinde tüm sandıklarda sayımların elle yapılmasını istemişti.

Seçimlere hile karıştığı iddialarının ardından gözlerin tekrar çevirildiği oyların tutulduğu depoda yangın çıktı.

Irak'ta İçişleri Bakanlığı, Bağdat'ta seçim sandıklarının bulunduğu en büyük depoda yangın çıktığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Saad Maan, itfaiye ekiplerinin alevlere müdahale ettiğini söyledi. Bağdat Operasyonlar Komutanlığının açıklamasında ise depoda bulunan sandıkların tamamının yandığı belirtildi.

Yangının, oyların elle sayımının yapılmasından önce çıkması dikkati çekti.

Irak'ta yangın sonrası 'yeniden seçim' tartışmaları

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi Bağdat'ta seçim sandıklarının bulunduğu depoda yangın çıkmasının ardından seçimlerin yeniden yapılması çağrısında bulundu.

Cuburi yaptığı yazılı açıklamada, yangının, Irak halkının iradesini değiştirmek, halkı aldatmak ve oylarda sahtecilik yapmak için "kasıtlı" olarak çıkarıldığını belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Allavi de geçici hükümetin kurulup seçimlerin yeniden yapılmasını istedi.

"Seçimlerin iptal edilmesi amaçlanıyor"

Seçimden birinci olarak çıkan Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı siyasi politbüro temsilcisi Ziya el-Esedi de yaptığı açıklamada, yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve bunun amacının seçimlerin iptal edilmesi olduğunu kaydetti.

Bağdat Operasyonlar Komutanı Celil er-Rubayi ise yaptığı açıklamada, yangının oy pusulalarının bulunduğu sandıkları etkilemediğini ve sadece elektronik sayım cihazlarının yakıldığını ileri sürdü.

Başkent Bağdat'ta bugün seçim sandıklarının bulunduğu en büyük depoda yangın çıkmıştı. Müdahale sonrası binadan çıkarılan bazı sandıkların yangından etkilendiği görülmüştü.

ulusal.com.tr