ABD ve AB devreye girdi, Rum tarafı masaya geri döndü

İsviçre’de başarısızlıkla sonuçlanan Kıbrıs Müzakereleri, ABD’nin devreye girmesi sonrası yeniden başlayacak. Sürecin tıkanması üzerine ABD’nin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin gizlice Ada’ya gittiği ortaya çıktı. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Lefkoşe temaslarını da ABD ve AB’nin organize ettiği öğrenildi.

ABD ve AB devreye girdi, Rum tarafı masaya geri döndü

ABD ve AB devreye girdi, Rum tarafı masaya geri döndü. Kıbrıs’ta sözde çözüm süreci, Ocak ayında yeniden başlayacak.

Rum tarafının masadan kalkması, Türk tarafının da görüşmelerin sona erdiğini duyurması sonrası beşli konferans tarihi belirlendi. Müzakerelerin 9, 10 ve 11 Ocak’ta Cenevre’de garantör ülkelerinin katılımıyla yapılması kararlaştırıldı. Zirvenin nasıl kararlaştırıldığı ise merak konusuydu.

Ulusal Kanal’ın edindiği bilgiye göre, sürecin tıkanması üzerine ABD’nin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Lefkoşa’ye gitti ve şehrin kuzeyi ve güneyinde temaslarda bulundu.

Ardından ABD ve AB’nin baskısıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide (Espen Bart Ayde) apar topar adaya gitti ve liderlerle buluştu.

Eide, Akıncı ve Anastasiadis üçlüsünün bir araya geldiği yemekte, Kıbrıs’ta sözde çözüm için yeniden görüşme kararı alındı.

Karar, adanın her iki yakasında da şaşkınlıkla karşılandı. Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Rumların masaya dönmesi koşuluyla Türkiye’den yeni tavizlerin isteneceğini açıklamıştı.

Müzakereler Meclis’in de gündeminde.

ulusalkanal.com.tr