Anayasa Mahkemesi'nin kararı duruşmaları kilitledi

Anayasa Mahkemesi'nin çocuklara yönelik cinsel suçlarda "16 yıl ceza alt sınırını’ iptal etmesi davaları kilitledi. Yeni bir düzenleme yapılmadığı için duruşmalar art arda ertelenmeye başlandı

Anayasa Mahkemesi'nin kararı duruşmaları kilitledi

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi, davaları tıkadı. Çocuk istismarı davalarına bakan mahkemeler, iptal edilen maddenin yerine yeni düzenleme yapılmadığı için duruşmaları ertelemeye başladı.

Antalya 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 6 sanıklı davanın 12’nci duruşmasında da benzer bir durum yaşandı. Yeni düzenlemenin beklenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

Türk Ceza Kanunu'nun 2014'te değiştirilen maddesine göre; Cinsel istismarı vücuda organ veya benzer bir cisim sokulması suretiyle yapan şahıslara, mahkemeye takdir yetkisi tanımadan en az 16 yıl hapis cezası verilmesini öngörülmekteydi. Anayasa Mahkemesi söz konusu olan TCK'nın 103. maddesinin 2. fıkrasını 12 Kasım 2015 tarihinde iptal etti.

Yüksek Mahkemesi, bu düzenlemenin, Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırı olduğuna hükmetti.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan açıklama geldi. Bozdağ, yeni yasal düzenlemeyi hızla yaparak tıkanıklığı aşacaklarını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

anayasa mahkemesi AYM