Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplantı yapacak? Asgari ücret ne kadar olacak?

Yaklaşık 7 milyon çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret görüşmelerinin başlangıç tarihi belli oldu. Gözlerin çevrili olduğu pazarlıkların ilk toplantısı 6 Aralık Perşembe günü yapılacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk görüşmede, işçi ile işveren temsilcileri görüş ve taleplerini sunacak.

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü kulağı bu toplantıda olacak. Yıllık asgari ücret tutarının belirleneceği görüşmeler haftaya başlıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık Perşembe günü yapacak.

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak.

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Bu kapsamda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanacak komisyonda işçi tarafını Türk İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek. Türk İş heyetinin içinde ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacak.

İlk toplantıda işçi ve işveren görüş ile taleplerini sunacak. Bu toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ayrı ayrı üstleneceği ev sahipliğinde de toplanacak. Son karar toplantısı yine bakanlığın ev sahipliğinde olacak.

Asgari ücret, şu an bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde ise net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

Masaya oturmadan önce sendikalar taleplerini de kamuoyuna duyurmaya başlamıştı. Türk-İş Konfederasyonu asgari ücret pazarlıklarının net 2 bin liradan başlamasını istiyor.

HABER: TANSEV KARA

ulusal.com.tr

asgari ücret tespit komisyonu