Davutoğlu: Eğer bundan sonra devam ederse...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Davutoğlu: Eğer bundan sonra devam ederse...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, net 1300 liraya çıkarılan asgari ücrette işverene yüklenen maliyete ilişkin olarak, "İşverene ek maliyetin 115 lirasını hazineden karşılayacağız" dedi.

Davutoğlu, Cuma günü için kamu kurumlarına özel bir taslak hazırladıklarını belirterek, "Cuma günleri mesai saatinin ibadet özgürlüğümüzü etkilemeyecek şekilde düzenlenmesi için taslak hazırladık. Ama mesaiden de hiçbir kayıp yaşanmayacak. Allah hayırlı mübarek etsin. Cuma namazlarında edilen duaları da kabul bulsun" açıklaması yaptı.

Davutoğlu, AKP grup toplantısında partililere seslendi

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

2015 yılında karşılaştığımız çok çetin sınavları milletimizin desteği ve AK Parti'nin dik duruşuyla aştık. 2015 yılında yaptığımız projelerle şunu gösterdik; Biz söz verdiğimiz bütün projeleri yaptık, yaparız, yapmaya devam edeceğiz. 2015 yılında toplam 19 yurt dışı ziyaret yaparak Avrupa Birliği ile ekonomik faslı açtık.

2015 yılında demokrasi tarihimizde önemli bir yeri olan iki seçimi gerçekleştirdik. Milletimiz yüksek bir katılımla iradesini sandığa yansıttı. Halkımızın mesaj neyse onu aldık. 7 Haziran sonrasında diğer partilerle bir uzlaşı olmamasına rağmen ülkemizi hükümetsiz bırakmadık, bırakmayacağız. Diğer partilerin çeşitli bahaneler altında elini taşın altına koymaktan kaçındığı bir dönemde biz milletmizin verdiği görevi yerine getirdik. Türkiye'nin istikrar zemininden uzaklaşmasına izin vermedik. 1 Kasım'da milletimiz emaneti yeniden AK Parti'ye verdi.

Seçim öncesinde yeni dönem için planımızı yapıp milletimizle paylaşmıştık. 64. Hükümet milletimizin istikrar arzusunun sonucu görev başındadır. 2002'den beri nasıl hizmet ettiysek bugün de aynı kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye'nin hiçbir çözülemeyecek meselesi yok. AK Parti bu sorunları çözmeye taliptir. Seçim öncesi milletimize ne söz verdiysek yerine getirmek için hepsini bir takvime bağladık. Asgari ücreti milletimize söz verdiğimiz gibi net 1300 TL'ye yükselttik. 2015'in son gününde çiftçimize yeni yıl müjdesi olarak gübre ve yemde KDV'yi yüzde 1'e düşürdük.

"Kamu kurumlarında Cuma namazına

özel mesai düzeni hazırlandı"

2005 yılından sonra göreve başlayan kamu görevlilerine 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere ilave bir derece verdik. Cuma günleri hem mesai tam olarak yapılacak, hem de isteyen rahat bir şekilde cuma namazını eda edebilecek. Yapıcı katkı vermeye hazır olan her parti ve her kesimle işbirliği yapacağız.

"Türkiye'nin yeni anayasa

yapması bir zorunluluktur"

Biz 12 Eylül darbesini yaşamış nesiller olarak yapılşan zulümlere hep sesimizi yükselttik, yükseltmeye devam edeceğiz. Milletimiz yeni anayasanın yapılması için adım atılmasını bekliyor. Türkiye'nin yeni anayasa yapması bir ihtiyaç ötesine geçerek zorunluluk haline gelmiştir.

Öyle bir anayasa istiyoruz ki darbe gölgesi olmasın. Üstünde devlet otoritesini tesis eden, insanların hak ve hürriyetlerini gözardı eden bir anayasa olmasın.

Asırlar geçse bile eskimesin istiyoruz. İnsan onurunu esas alsın ve tarihimizin derin siyasi irfanından geleceğin büyük hedeflerine yürüyecek şartları oluştursun.

Ortak aklın eseri olacak anayasa istiyoruz. Bildiğiniz gibi bu konuda geçmişte Meclis çatısı altında bazı çalışmalar yapıldı. İstenilen neticeye ulaşmadı. Kimileri, “Bu meclis anayasa yapamaz” diye çözümsüz bıraktılar. Çeşitli nedenlerle .. şu çok açık ki anayasaya ihtiyacı var Türkiye’nin.

Türkiye’nin tüm toplumsal kesitlerini kuşatmak yerine yeni sorunlar üreten bir anayasadır 1982 anaysasası. Türkiye yıllar içinde önemli değişimler geçirmiş, hem ülkenin hem insaların ihtiyaçları farklılaşmıştır. Bu haliyle bu anayasa ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle Türkiye’nin yeni anayasaya olan ihityacı tartışılmaya olduğu konusu anlamsızdır.

"İktidar-muhalefet görüşmeleriyle yeni bir gelenek başlatıyoruz"

Biz hükümet olan 1 Kasım sonrası ortaya çıkan tabloyu bir fırsat olarak görüyoruz. Türkiye’nin yeni anayasaya olan ihtiyacı daha fazla ertelenemez. Siyasi sorumluluğundan hiç kimse kaçamaz. Biz bu görevden kaçmıyoruz, gereğini yapmak için harekete geçiyoruz.

Biz bu konuda tüm partilerin sorunlarda uzlaşması noktasında önemsiyoruz. İlk adımlarımızı da attık. Bizim açımızdan, küçük hesaplara ve şahsi yorumlara kurban edilemeyecek kadar önemli bir konu yeni anayasa. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli ile görüşme talebinde bulundum. Görüşme gündemi dışında sembolik bir önem taşıyor. Bir gelenek başlatmak istiyoruz liderle görüşmek açısından.

Bu hususu kendileri ile paylaştım. Bu ziyaretlerimin gündem dışında, yeni bir gelenek başlatmak istediğimi söyledim. İktidar en kısa sürede en fazla hizmeti yapmakla sorumludur. Muhalefet denetimden sorumludur. Eğer bundan sonra, şimdi başlattığımız gelenek devam ederse, muhalefet beklentilerini dile getirirse, liderler düzeyinde doğru bir düzeyine oturtturursa Meclis’te çok daha zarif bir atmosfer oluşur.