ABD-Türkiye müzakereleri sürüyor! Görüşmelerde en büyük sorun ABD'nin PYD ile...

ABD ile Türkiye arasında İncirlik ve Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasına ilişkin müzakereler sürüyor. Müzakerelerdeki en büyük sorun da PKK... Amerika, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'yle çalışmaya devam etmekte ısrarcı. Türkiye ise terör örgütü olarak gördüğü PYD'yle işbirliği fikrinden rahatsız.

ABD-Türkiye müzakereleri sürüyor! Görüşmelerde en büyük sorun ABD'nin PYD ile...

AKP iktidarının İncirlik Üssü’nü ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarına açmasının ardından yönteme ilişkin teknik müzakerelere hız verdildi. Washinton'a göre İncirlik'in kullanılması süreci günler değil haftalar alacak. Görüşmelerde anlaşmaya varılamayan en bütük sorun ABD'nin PKK uzantısı PYD'yle işbirliğinde ısrarcı olması.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeff Davis, müzakerelere ilişkin yaptığı açıklamada, uçuşa yasak bölge konusuna ilişkin bir planlarının olmadığını söyledi. Davis, İncirlik Üssü'nün nasıl kullanılacağı konusunda Türkiye ile görüşmelere devam ettiklerini belirtti. Davis, Washington Yönetimi’nin Suriye’deki YPG ile PKK’yı ayrı gördüğünü de yineledi.

Pentagon Sözcüsü Davis, "Esad’ın gitmesi müzakerelerin bir parçası mı" sorusuna, "Bu bizim izlediğimiz bir politika değil. Biz sadece IŞİD’le mücadeleye odaklanıyoruz" dedi.

Dışişleri Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında "Şimdi YPG’ye daha zamanında ve etkin hava desteğine izin verecek Türkiye’deki üslere erişimimiz var" dedi. Kirby, Türkiye'nin "terör örgütü" olarak nitelediğini YPG'nin müzakerelerin ana unsuru olduğunun işaretini verdi.

ulusalkanal.com.tr

abd