Birleşik Krallık'ta sıkıntılı süreç

Birleşik Krallık sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Brexit krizi sonrası ayrılıkçıların sesi iyice yükselmeye başladı. İngiltere'de yüzbin civarında ayrılıkçı İskoçya için bağımsızlık yürüyüşü düzenledi. Kraliyet ailesi içerisindeki kavgalar da güvensizlik havasını tetikledi.

Birleşik Krallık'ta sıkıntılı süreç

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık çatırdıyor. Brexit depremi sonrası İskoçya'da bağımsızlık sesleri yükseliyor.

Brexit ile başlayan süreçte istifalar ve raferandumlar döneminden geçen Birleşik Kırallık'ta istikrarsızlık ve belirsizlik sürüyor.

Süreç; rüzgarı ayrılıkçı partilerden yana çevirdi. Krizi lehine çeviren partiler sokak gösterilerine başladı.

Yüz bin kişi Londra'da bağımsızlık sloganları ile sokağa çıktı.

İngiltere'de Boris Johnson'ın seçim zaferiyle Brexit'in önündeki engel ortadan kalktı. Fakat bağımsızlık isteyen AB yanlısı İskoçların güçlenmesi Birleşik Krallık'ta birlik tartışmasını alevlendirdi.

Avrupa Birliği'nden çıkmak istemeyen İskoç Ulusal Partisi, İngiltere Muhafazakar partisine karşı giderek güçleniyor. Son seçimlerde 35 olan vekil sayını 48'e çıkardı.

Parti lideri aynı zamanda İskoçya Bölgesel hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon. Partinin yeni bir bağımsızlık referandumu için resmen girişimde bulunması bekleniyor.

Daha önce 2014'teki bağımsızlık referandumundan az bir farkla istedikleri sonucu alamayan İskoç Ulusal Partisi için 2020'de sonuçlarının olumlu değişebileceği belirtiliyor.

Başbakan Boris Johnson'ın AB'yle vardığı Brexit anlaşması parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'ndaki görüşmeleri tamamlandı. Brexit tasa tasarısı, 231'e karşı 330 oyla kabul edildi.

Bundan sonraki süreçte tasarı, Lordlar Kamarası'nda görüşülecek. Sürecin 22 Ocak'a kadar tamamlanması, 31 Ocak öncesi tasarının Kraliçe 2. Elizabeth'in onayını almasını bekliyor.

Kraliyet aliesi içerisinde de sıkıntılar ayrılıklar yaşanıyor. "Küçülme kararı" alan Kraliçe Elizabeth'ten önce torunlarının ayrılık kararı alması ülkede tartışamalara neden oldu.

Brexit sürecindeki belirsizlik, ayrılıçı eğilimlerin güçlenmesi, kraliyet ailesi içindeki kriz Birleşik Krallık'ta geleceğe yönelik endişeleri büyütüyor.

ulusal.com.tr

ingiltere