Neoliberal düzen çöküyor

Koronavirüs dünya ekonomisindeki kırılganlığı ortaya çıkardı. Amerikan Merkez Bankası Fed piyasalara 5 trilyon dolar aktarmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, "ABD dolarının sonu geliyor" yorumunu yaparken dikkat çekici çıkış Almanya'dan geldi. Alman Ekonomi Bakanı, kamucu tedbir önerisi yaptı, "Şirketleri kamulaştırmak bir seçenek" dedi.

Neoliberal düzen çöküyor

Koronavirüs salgınıyla dünya ekonomisinin kırılganlığı had safhaya ulaştı.

ABD borsasında kayıp yükseldi. Fed ise piyasaya büyük miktarda para enjekte edecek.

Amerikan Merkez Bankası, piyasaları rahatlatmak için önümüzdeki bir ay boyunca 5 trilyon doların üzerinde likidite vermeye hazırlanıyor.

New York Fed, üç ay vadeli repo operasyonu ile piyasaya 500 milyar dolar verdi. Banka bu adımı 500 milyar dolar daha vererek tekrar edecek. Önümüzdeki bir aylık dönemde her biri aynı miktarda 10 operasyonun daha yapılması planlanıyor. Fed'in programladığı kısa vadeli repolarlarla birlikte, piyasaya verilecek toplam tutar 5,4 trilyon doları bulacak.

Amerika’da “ayı piyasasına” girilmiş durumda. Yani karamsar döneme adım atıldı. ABD'de kayıplar yüzde 10'a yaklaştı. New York borsası, salgınına ilişkin endişelerle perşembe gününü sert düşüşle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi 2 bin 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve en büyük kaybını yaşadı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, virüse karşı alınacak önlemler toplantısı sonrası konuştu. "Çok istisnai bir durum ile karşı karşıyayız" diyen Merkel, çok özel durumlarda bazı özel önlemler alınması gerektiğini belirtti. Merkel, salgının ekonomik sistemde ciddi izleri olacağını vurguladı.

Virüsün yarattığı ekonomik sıkıntıya karşı kamucu tedbirler öne çıktı.

Almanya Enerji ve Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, stratejik olarak önemli Alman şirketlerin koronavirüs salgınından dolayı zor duruma düşmeleri durumunda kamulaştırılabileceğini söyledi.

ulusal.com.tr

koronavirüs FED