AHEF'ten çağrı: Aile Sağlığı Merkezleri kamu binalarına geçsin

Türkiye'de 20. yılına girecek Aile Hekimliği'nde yaşanan kronik sorunlar çözüm bekliyor.

AHEF'ten çağrı: Aile Sağlığı Merkezleri kamu binalarına geçsin

AHEF 2. Başkanı Doktor Yusuf Eryazgan, Aile Hekimliği Merkezleri'nin devlet binası olması gerektiği konusuna değindi.

Eryazgan, yaptığı açıklamada, "Aile Sağlığı Merkezleri oluşturulurken, kurum, belirlenen bir mahalleyi 'Burası sizin bölgeniz, burada yer bulun, kurumun istediği şu şartlara uysun' diyerek ilanlar açılıyor.

Peki bu ilanlar sonrası neler oluyor? Aile Hekimi, ara mahallede metrekare olarak uygun olan bir yer kiralamak için başvuruyor. Mahellenin raiç bedeli üstünden %500 fark ile kira talep ediliyor. Daha sonra 1 ay boyunca Aile Hekimi, iç şartları Bakanlık Kurallları'na göre ayarlamak için bir dolu masraf yapıyor, denetime gelen ekip onayı ile Sağlık Bakanlığı'ndan Aile Sağlık Merkezi onayı alınıyor.

İşte bundan sonra bina sahibinin iki dudağı arasında kalan ve ticari bir mekan olarak görülen bir sağlık kuruluşunun sıkıntıları daha ilk kuruluştan itibaren artarak devam ediyor. AHEF olarak yıllarca muhattaplarımıza, Aile Sağlığı Merkezleri'nin, devlet binaları olmaları gerektiğini bu noktada yeni bir Aile Sağlığı Merkezi açılırken en yakın Aile Sağlığı Merkezi'nden, Aile Hekimlerinin onayının alınması gerektiğini defalarca ilettik.

Ordu'da verilen ilan trajikomiktir. Bina sahibi olsa da Aile Sağlığı Merkezi, halkın Sağlık Bakanlığı'nın alanıdır. AHEF olarak yeni normalde yeni açılacak Aile Sağlığı Merkezleri'nin devlet binası olması gerektiğini, eski özel kiralama ile devam edenlerin mutlaka kamu binalarına geçmesinin sağlanmasının önemli olacağını düşünüyoruz." dedi.

ulusal.com.tr

AHEF