Avrupa Parlamentosu'nda Fırat Kalkanı rahatsızlığı ve FETÖ özeleştirisi
Avrupa Parlamentosu, Türk Ordusu'nun Amerikan İsrail koridorunu kesen Fırat Kalkanı Harekatı'ndan rahatsız oldu. Parlamento Genel Kurulu'nda "Türkiye'deki durum değerlendirmesi" toplantısında konuşan AP Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, Cerablus operasyonuna ilişkin "Bu sorunun askeri yollardan bir çözümü olmadığı konusunda hemfikiriz" dedi.
Fransa'nın Strazburg kentinde Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda “FETÖ’cü darbe girişimi ve sonrasında Türkiye'deki durum değerlendirmesi” konulu toplantı yapıldı.
AP Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, darbenin bozguna uğratılmasının ardından Türkiye'nin başlattığı Cerablus operasyonundan rahatsız oldu.
Cerbalus operasyonunu değerlendiren Mogherini, "Bu sorunun askeri yollardan bir çözümü olmadığı konusunda hemfikiriz. Sadece siyasi bir süreç Suriye’ye demokrasi getirebilir, savaşı durdurabilir" dedi.
Suriye'deki ateşkese de değinen temsilci, "Ateşkes, Türk dostlarımızla insani yardımları ulaştırmamıza ve siyasi süreci kolaylaştırmada etkili olacaktır" değerlendirmesi yaptı.
Mogherinii Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkileri de ele aldı, Konuşmasında, Türk ve Avrupa Birliği toplumlarının gittikçe daha fazla birbirinden uzaklaştığı tespitine yer verdi.
AP Komşuluk Politikası'ndan sorumlu Johannes Hahn da FETÖ konusunda özeleştiri yaptı. Hahn, "Avrupa Birliği olarak Gülen’in nasıl büyük bir tehdit olduğunu anlayamadık" dedi.
Önceki gün yaptığı bir açıklamada OHAL’in Kürtlere yönelik baskı aracı olarak kullanıldığını öne süren AP Türkiye raportörü Kati Piri de dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Darbe girişiminin bastırılmasına ilişkin konuşan Piri, "Türk halkı heykeli dikilmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.
Oturumda söz alan AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok'un gündeminde Türkiye'nin terörle mücadelesi vardı. Brok, "Aynı anda IŞİD ve PKK’ya karşı savaşan bir ülke olan Türkiye’nin verdiği mücadelenin zorluğunu anlamalıyız" açıklaması yaptı.
ulusalkanal.com.tr