İstanbul Devlet Tiyatrosu Almanya'da

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunları Almanya'da 2. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Kapsamında gurbetçi seyircisiyle buluşuyor...

İstanbul Devlet Tiyatrosu Almanya'da

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunları Almanya'da 2. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Kapsamında gurbetçiseyircisiyle buluşuyor...

27-31 Mayıs 2015 tarihinde Almanya'nın Frankfurt-Langen-Rüsselsheim şehirlerinde gerçekleşecek olan 2. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali kapsamında sahne alacak olan İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunları, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanla gurbetçi seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Festival, İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan Ülkü Duru, Musa Uzunlar, İşdar Gökseven, Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Celal Kadri Kınoğlu, Ebru Unurtan, Melek Baykal, Ayşen İnci gibi sanatçıların katılacağı 24 Nisan 2015 tarihinde saat 10:00’ da İstanbul İl Kültür Müdürlüğü Merkez Binası’ nda (İstiklal Cad. Atlas Pasajı, No:131, Beyoğlu / İstanbul) gerçekleşecek toplantı ile basına duyurulacak.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Frankfurt Başkonsolosluğu’nun işbirliği ile Tiyatro Frankfurt tarafından düzenlenen festival için Almanya'ya davet edilen İstanbul Devlet Tiyatrosu, bu kez William Sehakespeare'in Hamlet ve Hanoch Levin'in Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş adlı oyunları ile festivalde sahne alacak. 28 Mayıs'da Rüsselsheim'de “Hamlet”,

29 Mayıs'da ise yine Rüsselsheim'de “Yaşamak Denen Bu zahmetli İş” oyunları Almanya’daki sanatseverlere merhaba diyecek.

Türk dilini, kültürünü ve sanatını Almanya'daki yeni nesillere tanıtmak ve aktarmak için bir kültür köprüsü olan 2.Frankfurt Türk Tiyatro Festivali, 6 büyük oyun, birçok atölye çalışması ve Ustalarla sohbet programlarıyla Mayıs ayında Almanya'daki sanat ortamına renk katacak gözüküyor. Birçok usta Türk sanatçının yer aldığı festivale, İstanbul Devlet Tiyatrosu gerek oyunları gerekse usta sanatçılarının sohbetleriyle katkı sunmaya devam ediyor.

YAŞAMAK DENEN BU ZAHMETLİ İŞ

30 yıldır Leviva ile evli olan Yona, bir gece karısını terk etmeye yeltenir. Buna sebep olan sıkıntı ve bıkkınlık, onların özelinden, belki de yüzyıllardır kanayan bir yara olan “evlilik” ve yaşam üzerine yapılan bir sorgulamaya dönüşüverir. Kim için yapılır evlilik? Kadın ve erkek evlendikten sonra bir adanmışlıkla yaşamak zorunda mıdır? Bağlılık, gerekli ve olumlu bir etki midir, yoksa muhatabını sardıkça boğan bir canavar mı? Hep hayatı ıskalamaya mahkum muyuz? Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş, tüm bu sorgulamaların odağında duran çarpıcı bir kara mizah örneği.

Yazan: Hanoch Levin Çeviren: Nermin Saatçioğlu Yöneten:Kerem Ayan

Oyuncular: Ülkü Duru, Musa Uzunlar, İşdar Gökseven

HAMLET

Oyun içinde ustaca oyun yöneten, sergileyen, yaşayan; soytarıyla soytarı, saraylıyla saraylı, en akıllı kadar akıllı, kusursuz bir deli olabilecek kadar oyunculukla yoğrulmuş, öte yandan da bir oyuncunun nasıl olup da kılık, kimlik ve varlık değiştirdiğini kendi kendine soran kişi, Hamlet...

Hamlet’in üslubu gibi, kişiliği de sürekli değişim halindedir ve bu kez de sahnedeki tek başınalığıyla olayların hem içinde hem dışında, olayları hem yaşayan, hem anlatan kişi olarak çıkar karşımıza.

William Shakespeare’in en çok oynanan oyunlarının başında gelen Hamlet, aynı zamanda en çok konuşulan, en çok yazılan, en çok yorumlanan klasik bir eser ve her çağda irdelenen zorlu bir karakter olma özelliğini de sürdürmektedir.

Yazan : Wıllıam Shakespeare Çeviren : Sabahattin Eyüboğlu Rejisör : Işıl Kasapoğlu

Oyuncu: Bülent Emin Yarar

ulusalkanal.com.tr

tiyatro İstanbul Devlet Tiyatrosu gurbetçi seyirci