Çin, Kırım’ın Rusya’ya dahil olmasını tanıdı

Pekin, adım adım olmasına rağmen gerçekte hızlı olarak Kırım’ın Rusya terkibine dahil olmasını tanıyor.

Çin, Kırım’ın Rusya’ya dahil olmasını tanıdı

Örneğin, Karadeniz-Hazar bölgesi Politika ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü müdürü Vladimir Zaharov, Çin’in Kırım’daki yeni Rusya-Çin projesine katılma olasılığını işte bu şekilde yorumlamış oldu. Söz konusu, Krasnodar bölgesi ile Kırım’ı birleştirecek Kerç boğazı üzerinde ulaştırma geçidinin inşaatına katılışı.

Nisan ayının sonlarında Moskova, Kırım’da derin su limanının inşaatına ilişkin Çinli ortaklarla işbirliğinin başlayacağını ilk kez resmen doğrulamış oldu. 5 mayısta ise, RF Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pekin’e yapacağı ziyaret sırasında tarafların yeni altyapı projesi hakkında memorandum imzalama niyeti açıklandı. Ziyaret, mayıs ayının sonlarında gerçekleştirilecek. Rus tarafını Ulaştırma Bakanlığı ile “Avtodor” Devlet şirketi, Çin tarafını ise China Railway Costruction Corporation (CRCC) Devlet şirketi ve China İnternational Fund (CİF) özel şirketi temsil edecekler.

“Avtodor”, Krasnodar bölgesinden Kerç boğazı aracılığıyla Kırım’a geçidin teknik ve ekonomik fizibilitesini artık hazırlamakta. Doğrusunu söylemek gerek, teknik model şimdilik onaylanmamıştır. Bunun araba ve demiryolu köprüsü veya köprü ile sualtı tüneli olması olasıdır. Bilindiğine göre, Çinli ortaklar sözü edilen alyapı tesisinin gerek finansmanını üstlenmeye, gerekse inşa etmeye hazırlık gösteriyor. Vladimir Zaharov, bunun için Çin’in büyük deneyimi ve olanakları olduğunu sanıyor. Ama söz edilen halde, bu, Ukrayna olayları dolayısıyla Batı’nın şiddetli siyasi baskısı ortamında Rusya ile yapılan ciddi ortaklığın yeni bir örneğidir. Ayrıca, Çin’in Rusya karşıtı kampanyaya sürüklenmesi ile ilgili çabalar ortamı. Vladimir Zaharov anlatmaya devam ediyor.

Çin, Kırımla ilgili gerçekleri anlıyor. Rusya’yı yayılmacı emellerden zanlı tutsaydı, Çin bu bölgeye milyarlarca dolar yatırmaya niyetlenmezdi. Böylelikle Çin gerçekte Kırım’ın Rusya’ya Batı ve ABD’nin iddia ettikleri gibi zorunlu değil, gönül rızasıyla dahil olduğunu tanıyor. Bu çok önemli jeopolitik bir faktör.

Kerç boğazı üzerinden ulaştırma geçidinin bedeli 3 milyar dolar civarında olabilecek. Görüşmelere yakın kaynakların bildirdiğine göre, Çinli ortaklar yatırımların yuan ile yapmayı teklif etti. Yabancı ortaklarla hesaplaşma yapılırken yuan kullanılması Çin şirketleri için dünya çapında bir uygulama haline geldi. Oysa bu halde, Çin’in Rusya projesine Batı dövizleri auro ve dollara dayanmadan finansal destek göstereceğinin alametidir.

Vladimir Zaharov’un sözlerine göre, Çin’in yeni Kırım projesi, onun bu bölgedeki jeopolitik planlarını yansıtıyor.

Çin, bu bölgenin stratejik önemini çok iyi anlıyor. Yatıracaklarının kat kat fazlasıyla alınacağınin bilincinde. Çin, riskeli projelere para harcamıyor. Burada yatırım projeleri çok ciddi şekilde inceleniyor. Bu halde Çin kendine yeni pyasa olan Kırım’a yol açıyor. Kırım’dan ise yollar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerine gidiyor.

Kırım deniz geçidinin inşaatına Çin’in olası katılışı, onun bu bölgedeki yeni jeopolitik ortamdan maksimum yarar sağlamak ilgisini yansıtıyor. Üstelik Pekin, Ukrayna etrafındaki krizden faydalanarak Rusya’dan Çin’i koparmakla ilgili Batı’nın kalıcı çabalarını açıkça reddediyor.

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/