Çukurova'da pamuk tarihe karışmak üzere

Çukurova'nın simgesi, "Beyaz Altın" olarak bilinen pamuk ekim alanları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bin 980'li yıllarda 2 buçuk milyon dekar alanda üretim yapan çiftçiler, günümüzde 300 bin dekar alanda ekim yapıyor. Türkiye'nin pamuk üretiminde dışa bağlı hale geldiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ülkede pamuk üretiminin azaldığını belirtti.

Çukurova'da pamuk tarihe karışmak üzere

Filmlere konu olan Çukurova'nın simgesi "Beyaz Altın" yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Pamuk ihracatının artması, girdilerin fazlalaşması ve pamuk üreticilerinin desteklenmemesi yüzünden Çukurova'da pamuk yetiştiriciliği her geçen gün azalıyor.

80'li yıllarda bölgede 2 buçuk milyon dekar pamuk üretilirken, günümüzde 300 bin dekar alanda ekim yapıyor.

"Bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Bundan dolayı tarım politikalarını belirleyen yetkililerin mutlak suretle pamuk ekim alanlarının artırılması için çalışma yapması gerekiyor."

Türkiye'de her yıl pamuk ithalatının arttırdığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ülkede pamuk üretiminin azaldığını belirtti.

"2003'te Türk pamuk tüketim tarihinde ithalatın oranın yüzde 37 iken bugün yüzde 49.1'e kadar yükseldi. 2014 yılında mevcut iktidar, havza bazı destekleme modelini tartışmıştı. Havza bazı destekleme modeliyle Adana'da pamuğun mutlak suretle daha ekilebilir hale gelmesiyle ilgili politikaların geliştirilmesi gerekmektedir."

Karademir, pamuğun birçok alanda kullanıldığını ve yüksek istihdam sağladığını belirtti.

"Pamuk ise tekstil ve konfeksiyonun ham maddesi. Ayrıca ülkemizin ham yağ ihtiyacı var. Pamuktan bitkisel ham yağ üretimi yapmaktayız. Pamuk sosyal alanda istihdam alanı yaratmaktadır Bunların hepsinin bileşkesini topladığımız zaman karşımıza ciddi anlamda ekilmesi gereken bir ürün olarak çıkıyor."

Pamuk üretim girdilerinin artığına dikkat çeken Karademir, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

ulusalkanal.com.tr