Makine Mühendisleri Odası TEİAŞ'ın özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi: "Özelleştirme değil kamulaştırma olmalı"

TEİAŞ’ın özelleştirilmesi kararına bir tepki de Makine Mühendisleri Odası’ndan geldi. Oda Başkanı Yunus Yener, TEİAŞ’ın elektrik ağının kamuda kalan son halkası olduğunu vurguladı; stratejik kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi değil, kamulaştırılması gerektiğini belirtti.

Makine Mühendisleri Odası TEİAŞ'ın özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi: "Özelleştirme değil kamulaştırma olmalı"

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’nin, özelleştirme kapsamına alınmasına tepkiler büyüyor.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, kamuda yeni ve güçlü işletmelerin oluşturulması gerektiğini söyledi. Elektrik üretim, iletim ve dağıtımının eskiden olduğu gibi Türkiye Elektrik Kurumu çatısı altında birleştirilmesinin önemine dikkati çekti.

Yunus Yener konu ile ilgili, ''Tüm elektrik dağıtımı özel şirketlere devredilmiştir. Kamunun elektrik santrallarının büyük bir bölümü özel şirketlere satılmış ve kamu payı yüzde 20’nin altına düşürülmüştür. Elektrik ağının kamuda kalan son halkası olan TEİAŞ özelleştirilmemeli, özelleştirilen kamu varlıkları ve hizmetleri yeniden kamulaştırılmalıdır'' dedi.

TEİAŞ’ın stratejik önemine vurgu yaptı; özelleştirilmesinin sakıncalarına dikkati çeken Yener, ''TEİAŞ 2020 yılında yaklaşık 14,9 milyar TL cirosu, 4 milyar TL’ye varan yatırım hacmi ve 4,7 milyar TL’yi bulan net kârı ile gözde bir kuruluştur. Türkiye elektrik sisteminin kalbi olduğu kadar ekonomimizin de can damarıdır. Cumhuriyetimizin bir kazanımı olarak köklü bir geçmişe sahip TEİAŞ’ın özel sermaye şirketlerine devredilmesi, elektrik arz güvenliği açısından yaratacağı muhtemel tehditler ile birlikte ülke ekonomisi açısından ciddi risk oluşturacaktır'' dedi.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, TEİAŞ’ın özelleştirilmesinin kamu yararına olmayacağının altını çizdi ve ''TEİAŞ’ın özelleştirme kapsamına alınması, ülkemiz çıkarları aleyhine ve uluslararası birçok yabancı şirket ve onlara taşeronluk yapacak işbirlikçi yerli şirketlerin iştahını kabartacak kamu-toplum yararına aykırı bir politik tercihtir. Bu nedenler itibarıyla TEİAŞ’ın özeleştirilmesi süreci derhal durdurulmalı, kamu mülkiyetinde ve yönetiminde özerk bir yapıya kavuşturulmalıdır'' ifadelerine yer verdi.

elektrik teiaş makine mühendisleri odası Yunus Yener