Seçim barajı kalkacak mı?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, seçim barajına yönelik olarak yapılacak başvuruları 2-3 hafta içinde karara bağlayacaklarını söyledi. Yüksek Mahkemeden çıkacak karar 2015 genel seçimlerini doğrudan etkileyecek.

Seçim barajı kalkacak mı?

2015 yılında yapılacak genel seçimlere hazırlanan Türkiye'de uzun yıllardır tartışılan "yüzde 10'luk seçim barajı" konusunda dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi DSP, BBP ve Saadet Partisi'nin yüzde 10'luk seçim barajına karşı ayrı ayrı yaptıkları başvurularını birleştirdi.

Konu Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'la yaptığı görüşmeyi köşesine taşımasıyla gündeme geldi. Kılıç, kararın kısa süre sonra açıklanacağını söyledi.

"Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı, raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için bireyselde değil de genel kurulda görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız"

Anayasa Mahkemesinden seçim barajının bir hak ihlali olduğuna yönelik karar çıkarsa, yaklaşık 7 ay sonra yapılacak genel seçimlerde bu karara uyulacak. Nedeni ise Anayasa'nın 'Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklikler bir yıl içinde yapılacak seçimde uygulanmaz' hükmünün, hak ihlallerinde geçersiz olması.

ulusalkanal.com.tr