Göletler kuruyor, bakanlık inşaat derdinde!
Yusuf Yavuz
Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran Mahallesi’nde bulunan sulama amaçlı Doyran Göleti, plansız kullanım ve kuraklık yüzünden kuruma noktasına geldi. Doyran Çayı üzerinde inşa edilen gölette bir aydır su birikemiyor. Konuyla ilgili DSİ yetkilileri bir açıklama yapmazken, mahalle sakinleri göletin suyunun plansız ve hatalı su kullanımının yanı sıra iklimsel kuraklık yüzünden çekildiğini söylüyor. Birkaç ay önce çevresinde piknikçileri ağırlayan Doyran Göleti’nin suları çekilince bugün adeta hayalete dönmüş durumda.
ANTALYA’DAKİ DOYRAN GÖLETİ KURUDU
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçtiğimiz yıl tamamlanan ‘Bin Günde 1000 Gölet’ projesi kapsamında inşa edilen göletlerin bir zaruret olduğunu dile getirerek, 2019 yılı sonuna kadar 1071 gölet ve baraj daha yapacaklarını duyurdu. Bakan Eroğlu’nun yapılacağını duyurduğu gölet ve barajların 77 tanesinin ise Antalya’da inşa edilmesi planlanıyor. Ancak son yılların en kurak dönemini yaşayan Antalya ve çevresindeki baraj ve göletlerin doluluk oranları hızla düşüyor. Konyaaltı ilçesi sınırlarındaki Doyran Göleti ise tamamen kuruma noktasına geldi.
‘PLANSIZ SU KULLANILDI’ İDDİASI
Doyran Çayı üzerinde inşa edilen ve 2006 yılında hizmete açılan Doyran Göleti, bin 700 dekarlık arazinin sulanmasında kullanılıyor. Ağırlıklı olarak Çamlıbel, Doyran ve Dağ mahallerindeki arazilerin sulanmasında kullanılan Doyran Göleti’nin suyunun plansız kullanıldığı için kuruma noktasına geldiğini dile getiren yurttaşlar, sorunu bölgedeki sulama birliği yetkililerine defalarca ilettiklerini ancak bir çözüm üretilmediğini öne sürüyor. Kuraklığın da etkisiyle suları iyice çekilen Doyran Göleti adeta hayalete döndü.
Doyran Göleti’nin kurumasında göleti besleyen su kaynaklarının aşırı kullanımı ve kuraklığın da etkisi olduğunu dile getiren yurttaşlar, DSİ yetkililerinin konuyla ilgili bir açıklama yapmasını bekliyor.