AB ilerleme raporundan ilk sızıntı

Avrupa Birliği Komisyonu İlerleme Raporu Taslağı'nda Türkiye'nin üyelik süreci değerlendirildi. F Tipi'ne yönelik operasyonlar sırasındaki görevden almalar ve yeniden atamaların yargının bağımsızlığı konusunda "endişeye neden olduğu" belirtildi.

AB ilerleme raporundan ilk sızıntı

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 8 Ekim'de 17'ncisini açıklayacağı İlerleme Rapor Taslağı ayrıntılarında Türkiye'ye yönelik eleştiri ve endişeler sıralandı.

Hürriyet'in ulaştığı taslakta "yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve kuvvetler ayrımı konusunda ciddi endişeler olduğu" vurgulandı.

17 ve 25 Aralık yolsuluk operasyonu sonrasındaki süreçte hükümetin verdiği tepkinin "yargının tarafsızlığına karışma" anlamına geldiği belirtildi.

Rapor taslağında HSYK konusuna özel önem verildi.

"Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasası’na yönelik değişiklikler ve sonrasında yargıç ve savcılara yönelik görevden almalar ile yeniden atamalar, yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve kuvvetler ayrımı konusunda ciddi endişelere neden oldu"

Aynı taslakta çözüm süreci olarak adlandırılan açılım çalışmaları da değerlendirildi. "Çözüm süreci arada sırada yaşanan gerilimlere rağmen devam etti." tespiti yapıldı.

AB Rapor taslağıdna "Genelkurmay'ın çözüm sürecine ilişkin bir istisna dışında profesyonel yetkisinin ötesindeki siyasi konuları yorumlamaktan kaçındığı" ifade edildi.

ulusalkanal.com.tr