Reno’dan geri vites yok

Direnişin kalesi Renault işçisi, kesin zaferi kazanıncaya kadar geri adım atmayacağını ilan etti. Renault işvereni, TOFAŞ’taki anlaşma koşullarını kendi işçisine teklif etti. Ancak işçiler, Boch’daki zammın aynısını istedi. "Protokol imzalanana kadar geri vites yok" diyen emekçiler, fabrika önünü şenlik alanına çevirdi.

Reno’dan geri vites yok

Renault işvereniyle metal işçisi bir kez daha masaya oturdu, işveren protokol imzalamaya yanaşmadı. İşçiler haklarını alıncaya kadar direnişi sürdürme kararı aldı.

Ücret zammı talebiyle ilk eyleme başlayan onlar olmuştu. Görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca mücadeleye devam denildi.

1969 yılında kurulan Oyak Renault fabrikasında 14 Mayıs'ta başlayan eylemlerde tarihi anlar yaşandı. BOSCH’daki sözleşmenin aynısını isteyen işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar geri adım atmama kararı aldı.

20 Mayıs’taki işveren-işçi görüşmesinin ardından taraflar dün akşam saatlerinde bir kez daha masaya oturdu. Talepler sıralandı, bir ara verildi.

İşçilerin kendi aralarındaki görüşmeler yapıldı, ardından işçi sözcüleri tekrar içeri girdi. Ancak güvenlik dışarı çıkmalarını söyledi. Temsilciler dışarı çıktığında, bazı işçilerin ellerindeki kağıtla şaşkına döndü.

Vaade göre, ilk hafta 1000 lira, gelecek yıl da 600 lira dağıtılacak ve Ramazan ayına kadar maaşlarda iyileştirme yapılacaktı. Ancak işçi temsilcilerinin böyle bir anlaşmadan haberi yoktu.

Eylemin sözcülerinden Erhan İmranlı gece saatlerinde açıklama yaptı.

İmralı, kağıtlardaki maddeleri kabul etmediklerini, eyleme devam kararı aldıklarını açıkladı.

Kararlıklılarını sürdüren işçiler gece fabrika bahçesini şenlik alanına çevirdi.

İşçiler, sloganlarla fabrika yönetimine seslendi.

Eylem boyunca şarkılar da sözylendi.

HABER: LALE DELİDAĞ KAMERA: İNANÇ SARAÇOĞLU

ulusalkanal.com.tr