Şam'dan aşiretlere ABD uyarısı

Kamışlı’da Arap ve Kürt aşiretlerin ileri gelenleri ile iki toplantı yapan Şam yetkililerinin aşiretlerden ABD ile ilişkilerini kesmesini istediği aşiretlerinde buna olumlu yaklaştığı öğrenildi.

Şam'dan aşiretlere ABD uyarısı

Suriye yönetimi, Fırat’ın doğusunda bulunan Arap ve Kürt aşiretlerden ABD ile ilişkilerini kesmelerini istedi. Aydınlık’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre geçen günlerde Esad yönetiminden üst düzey bir grup yönetici Kamışlı’ya geldi. Kamışlı’da yerel yöneticilerle görüşen heyet daha sonra bölgedeki büyük aşiretlerin ileri gelenleri ile bir toplantı yaptı. Toplantıda Suriyeli üst düzey yöneticilerin, aşiretlerden ABD ile ilişkilerini kesmelerini istediği öğrenildi.Yerel kaynaklar, Aydınlık’a Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı ve Rusya’nın bölgeye gelmesinden sonra dengelerin değiştiğini belirterek şunları söylediler: “Fırat’ın doğusunda dengeler değişiyor. ABD’nin gidici olduğuna inanların sayısı hızla artıyor. Bu da aşiretlerin pozisyonlarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu. ABD’nin etkin olduğu dönemde ABD ile çalışan aşiretler şimdi Ruslarla da görüşmeye başladı. Şam’dan gelen heyetle yapılan toplantı bölgede hızla yayıldı. Esad’ın yöneticileri aşiretlere açık konuşmuş. ‘ABD ile ilişkinizi kesin’ denmiş. Aşiretlerin tepkisi olumlu. İlk yapılan toplantıya Arap aşiretler katılmış. Bunlar içinde 4 tanesi önemli, belirleyici. Daha sonra Kürt aşiretlerle de ilişkiye geçilmiş. Haseke ve doğudaki aşiretlere de aynı uyarı yapılmış. Önümüzdeki dönem açısından önemli. Aşiretler hesap yapıyor. Bazısı ikili oynasa da süreç Şam’ın lehine gelişiyor. Türkiye ile Rusya’nın işbirliği dengeleri değiştirdi.”

İDLİB’DEN SONRA FIRAT’IN DOĞUSU

Moskova’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük arasında yapılan görüşmelerde varılan 9 maddelik yol haritasında da Türkiye ile Suriye yönetiminin Fırat’ın doğusunda işbirliği içinde olmasının öngörüldüğünü kaydeden bölge uzmanları Esad yönetiminin Kamışlı’ya gelerek aşiret ileri gelenleriyle buluşmasının önemine dikkat çekti. Esad yönetiminin Fırat’ın doğusunu da gündemlerine almasının Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, İdlib sorununun çözülmesinden sonra Esad yönetiminin gündeminde ilk sıraya Fırat’ın doğusunun yerleşmesinin kaçınılmaz olduğunu bildirdiler. Aydınlık

abd şam kamışlı aşiret