Tarımda dertler büyüyor
Türkiye'nin gıda güvenliği için üretim çok önemli. Ancak üretim yapan çiftçi oldukça dertli. Verimsiz geçen sezonlar, artan girdi maliyetleri, salgın ve mevsimsel değişiklikler derken üstüne bir de faizli borçlar eklenince çiftçinin beli iyice büküldü. Ancak onlar için çözüm hala var. Zor durumdaki çiftçiler taleplerini Ulusal Kanal'a anlattı.
Haber: Buse Gençtürk
Artan girdi maliyetlerine Kovid-19 eklenince çiftçinin beli büküldü. Alın teriyle ürettikleri ürünlerden para kazanamayan çiftçinin bir kısmının kapısına haciz memuru dayandı, bir kısmına da dayanmak üzere...
Ekmek parası kazanmaya çalışan çiftçi, girdi maliyetlerinin artmasıyla ürününü yüksek fiyata mal ediyor. Alıcı, yüksek maliyetli ürünü almak istemeyince çiftçinin ürünü elinde kalıyor. Veya maliyetine satış yapılıyor.
Türkiye Çiftçi Dayanışma Platformu Başkanı Ömer Sarı çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi:
- Domates başına 2 bin lirayı geçmek üzere maliyeti. İşçi yevmiyesinin artmasını istiyor. Gübreciler bir yandan sıkıştırıyor. İlaççılar bir taraftan sıkıştırıyor. Çiftçiler zor durumda.
Borçlarını ödeyemeyen çiftçiler için TarımKrediKooperatifi borçları yapılandırıldı. Ancak kamu ve özel bankalara olan borçlar yapılandırma dışında tutuldu. Verimsiz bir sezon geçiren üretici, bu borçlarının da yapılandırması ve faizlerinin silinmesi için hükümete seslendi.
Sarı, işçinin yapılandırmalardan memnun olmadığını belirtti:
- Türkiye genelinde çiftçilere baktığımız da hiçbiri yapılandırmadan memnun değil. Bu çiftçi bu borçları nasıl ödesin pandemi nedeninden dolayı
Türkiye Çiftçi Dayanışma Platformu Başkan Yardımcısı Kadir Yüce borçların silinmesi için çağrıda bulundu:
Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi borçları faizleri silinsin. Borçlar 5 takside bölünsün.