Rusya ve Çin'den Batı'ya gözdağı

Amerika’nın ekonomik yaptırımları ve askeri saldırganlığına Vostok’tan ikili yanıt geldi. Yükselen Asya’nın iki büyük gücü Rusya ve Çin, dev tatbikatla Washinton’a karşı gövde gösterisi yaptı. Tatbikat sürerken iki ülkenin lideri bir araya geldi. Doğu Ekononomik Forumu'nda Amerikan dolarına karşı "yerel para birimiyle ticaret" vurgusu yapıldı. Foruma Amerika'yla yakın ilişkileri olan Japonya'nın katılması da dikkat çekti.

Asya'nın güçlü liderleri, Vladivostok'ta bu görüntüyü verdi, ekonomi forumu devam ederken dev askeri tatbikat başladı...

Rusya, modern tarihinin en yüksek katılımlı askeri tatbikatını gerçekleştiriyor. Tatbikatla Rusya, savunma kabiliyetlerini ve savaşa hazırlık durumunu en üst düzeyde test ediyor. Rus ordusunun yaklaşık üçte biri tatbikat senaryosu kapsamında harekete geçirildi...

Vostok 2018 tatbikatı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Vladivostok kentindeki görüşmesi sırasında, başladı.

Rusya'nın doğusu, Sibirya bölgesi, Kuzey Buz Denizi kıyıları, Ohotsk Denizi, Pasifik kıyıları dahil olmak üzere 9 bölgede yapılacak tatbikata, Rusya dışında Çin Halk Cumhuriyeti ve Moğolistan ordusu katılıyor.

Rus Savunma Bakanlığı verilerine göre tatbikatta en az 300 bin Rus askeri katılacak. Tatbikatta 1000 savaş uçağı, 36 bin askeri araç ve 80'e yakın gemi faaliyet gösterecek.

Çin askeri birlikleri ise tatbikata, yaklaşık 3 bin 200 asker, 30 döner-kanatlı unsur ve 900 kadar kara harp platformu ile katılıyor.

Dev tatbikata Türkiye de davetli. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar geçtiğimiz günlerde "daveti değerlendiriyoruz" demişti. Ancak, henüz katılıma dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Rusya ve Çin'in gövde gösterisine NATO'dan tepki geldi. "Tatbikatın büyük ölçekli çatışmaya odaklandığını" söyleyen NATO sözcüsü Oana Lungescu, "bu durumun Moskova yönetiminin son dönemdeki 'agresif' tavrıyla uyumlu olduğunu" ileri sürdü.

Tatbikatla eş zamanlı olarak Rusya'nın Vladivostok kentinde Doğu Ekonomik Forumu devam ediyor.

Forum kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Cinping, bir araya geldi. İki lider, karşılıklı ticarette yerel para birimlerinin kullanımı konusunda görüş alış verişinde bulundu. Öte yandn Ekonoik Foruma Japonya Başbakanı Şinzo Abe de katıldı. Japonya Başbakanı Rus lider Putin'le görüştü. Amerika'nın Asya'daki en önemli müttefiki Japonya'nın bu foruma katılımı dikkat çekti...

ulusal.com.tr

rusya çin batı gözdağı