AKP, CHP ve MHP temsilcileri, taslak metin için bir araya geldi

Mini Anayasa Paketi çalışmalarına bayram arası veren AKP, CHP ve MHP temsilcileri, bugün yeniden bir araya geldi. Saat 14'te mesaiye başlayan temsilciler, yargı ağırlıklı bir değişiklik hedefliyor. AKP ile CHP, askeri yargının kapatılması konusunda mutabık ancak, yapısı değiştirilecek HSYK'ya üyesi seçimi gibi konularda uzlaşma sağlanamıyor.

AKP, CHP ve MHP temsilcileri, taslak metin için bir araya geldi

AKP, CHP ve MHP temsilcileri, bayram molası verdikleri Mini Anayasa Paketi çalışmalarını tamamlama hedefiyle bugün yeniden bir araya geldi.

Çalışmaları, CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan, MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak ve AKP Genel sekreteri Abdülhamit Gül yürütüyor.

Bayram öncesi yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan sonucu parti liderlerinin görüşüne sunan temsilciler, taslak metin çıkarmak için yoğun bir mesai yapıyor.

Mini Anayasa Paketi ile ağırlıklı olarak yargı alanında değişiklik yapılması hedefliyor. Bu kapsamda, AKP ile CHP arasında askeri yargının kapatılması konusunda bir uzlaşama sağlandığı belirtiliyor. Ancak, ikiye ayrılması hedeflenen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na üye seçimi konusunda partiler mutabık değil. Uzlaşılamayan masadaki diğer konular ise YÖK'ün kapatılması ve seçim sürelerinin değiştirilmesi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iki parti arasındaki anlaşmazlığın biran evvel giderilmesi önerisi bulunduğu öğrenildi.

Habertürk'ün haberine göre, CHP, Olağanüstü Hal ve kararnamelerin yargı denetimine açılması için Anayasa'ya madde eklenmesini önerdi.

Haberde, CHP'nin yasama, yürütme ve yargı organları arasında olası uyuşmazlıkların giderilmesi için "Organ davası" uygulaması talep ettiği yer aldı. Ana muhalefet partisi, bu kapsamda Anayasa Mahkemesi bünyesinde "Organ Uyuşmazlıklarını İnceleme Mahkemesi'nin" kurulmasını önerdi.

CHP'nin önerileri arasında seçim barajının yüzden 10'dan Yüzde 3'e düşürülmesi de var.

ulusalkanal.com.tr