Arjantin'in yeni devlet başkanı Mauricio Macri oldu

Başkan Cristina Kirchner’in anayasa gereği yeniden aday olamadığı Arjantin’de ülkenin en zengin ailelerinden birine mensup Mauricio Macri rakibi Eduardo Scioli’yi ikinci turda yenerek başkan seçildi.

Arjantin'in yeni devlet başkanı Mauricio Macri oldu

Arjantin’in yeni devlet başkanı Macri 1980’lerin başından bu yana iş dünyası içinde yer alıyor. Finans alanından bayındırlık hizmetlerine, reklamcılıktan çöp işlerine kadar sayısız holding sahibi olan Macri 2007’den bu yana başkent valiliğini yürütüyor. 1995-2007 yılları arası Boca Juniors Başkanlığı yapan Macri 2005 yılında milletvekili seçilmişti.

Macri, Başkanlık seçiminin birinci turunda en yüksek oyu alan Buenos Aires eyalet valisi Daniel Scioli karşısına “değiştirelim” sloganıyla çıktı. Scioli, Başkan Kirchner’in partisi FPV (Zafer için Cephe) partisiyle ittifak yapmış, devletçi ve korumacı ekonomik modeli sürdürme sözü vermişti. Macri ise daha önce devalüasyondan maaş oranlarını düşürmeye bir dizi neoliberal önlemle ekonomiyi açacağını ifade etmişti. Fakat kampanya sırasında herhangi bir vaat vermemeye özen gösterdi ve mevcut yönetimi suçladı. Büyük bir medya desteği olan Macri, Güney Amerika’daki sermaye çevreleri ve batı ile iyi ilişkilere sahip.

Arjantin’de Mauricio Macri’nin başkanlığı devralmasıyla bu ülkenin katı devletçi ve sosyal politikalardan vazgeçeceği öngörülüyor. Ancak parlamentoda çoğunluk halen FPV’nin elinde. Yeterli kadroya sahip olmayan yeni başkan istediği dönüşümü o kadar kolay gerçekleştiremeyecek gibi. Fakat hiç kuşkusuz Arjantin’de sağın iktidara gelmesi Latin Amerika’daki son 15 yıllık sol iktidarlar dönemine büyük bir darbe niteliğinde.

Özgür Uyanık/Buenos Aires

ulusalkanal.com.tr