AB Komisyonu Başkanı: Avrupa için bir Marshall Planı'na ihtiyaç var

Son dönemde Brexit ve mülteci politikasıyla siyasi yapısı sorgulanan AB’nin koronavirüsle mücadeledeki yetersizliği krizi derinleştirdi. AB Komisyonu üye ülkelerine yardım etmek için “Marshall Planı”naihtiyaç duyulduğunu belirtti. Peki, bu çağrı AB’nin yaşadığı siyasi krizi çözer mi? Bu soruya yanıt vere uzmanlar, AB’nin etkisizliği karşısında Avrupa ülkelerinde ulusal çıkarların öne çıktığına işaret etti.

AB Komisyonu Başkanı: Avrupa için bir Marshall Planı'na ihtiyaç var

AB’nin siyasi yapısı üzerindeki tartışma derinleşti.

AB’ye üye ülkelerin Brexit ve mülteciler konusundaki uzlaşmazlıkları, koronavirüsün ardından siyasi krize dönüştü. İlk olarak salgında büyük kayıplar veren İtalya AB bayrağını indirerek tepkisini ortaya koydu. Ardından Fransa’dan da eleştiriler geldi. Avrupa ülkelerinin yardımına Brüksel değil Rusya ve Çin koştu.

Tepkilerin odağında olan AB’den ise yeni bir açıklama yapıldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,(Ursıla Van Dır Leyin) salgından etkilenen AB ülkelerine yardım için “Marshall Planı”na(Marşıl) ihtiyaç olduğunu belirtti. Marshall Planı İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa ülkeleri için yürürlüğe konan ABD kaynaklı bir ekonomik yardım paketi olarak biliniyor. Uzmanlar Avrupa ülkelerinde ulusal çıkarların öne çıktığını belirterek, bu yardımın mümkün olamayacağına işaret etti.

Ulusal Kanal’a konuşan Prof. Dr. Hasan Ünal, AB’nin siyasi bütünleşme projesinin gerçekleşemeyeceğinin altını çizdi.

ulusal.com.tr

koronavirüs avrupa birliği ab