Türkiye'ye düşmanlık tasarıları

Amerika, Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'yi hedef haline getiren adımlarını hızlandırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Washington ziyareti öncesi, parlamentoya Doğu Akdeniz ve sözde Ermeni Soykırımı ile ilgili yasa tasarıları sunuldu. Amerikalı senatörler tasarıda bölgede İsrail, Yunanistan, Rum kesimi ile Amerika arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedeflerken, s-400'ler üzerinden de Türkiye'yi tehdit ediyor. 1915 olaylarının ise "soykırım" olarak tanınması isteniyor.

Amerikan Kongresinde Türkiye, Doğu Akdeniz ve sözde Ermeni soykırımı üzerinden hedef tahtasına konuldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Washington ziyareti öncesi, kongreye Türkiye'ye yaptırım hedefleyen üç farklı tasarı sunuldu.

Parlamentoda masaya gelen tarasılardan biri "Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasa Tasarısı". Amerikalı Senatörler Marco Rubio ve Bob Menendez, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki stratejisini yeniden şekillendirmeyi hedefleyen tasarıya gerekçe olarak, Türkiye ve Amerika arasındaki bozulan ilişkileri gösterdi.

Tasarıya göre,

-Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah satışlarına yönelik yasak kaldırılmalı,

-ABD, İsrail, Yunanistan ve GKRY arasındaki enerji işbirliğini kolaylaştırmak için bir ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulmalı,

-Yunanistan’a üç milyon dolarlık Dış Askeri Finansman yardımı yapılmalı,

-Uluslararası askeri eğitim ve öğretim için Yunanistan ve GKRY’ye ikişer milyon dolar yardım yapılmalı,

-S-400 hava savunma sistemini Rusya Federasyonu’ndan satın alma planlarını sürdürdüğü sürece, F-35’lerin Türkiye’ye transferi engellenmeli.

Bir diğer tasarı da sözde Ermeni Soykırımını gündeme taşıyor. ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’na, 1915 Olayları’nın ‘Ermeni Soykırımı’ olarak tanınmasına ilişkin birer karar tasarısı sunuldu.

Amerikan Senatosu’nun güçlü iki ismi Roger Wicker ve Ben Cardin de Senatodaki Helsinki Komisyonu'na Türkiye’de tutuklu olan Amerikan vatandaşları ve diplomatik çalışanlarla ilgili tasarı sundu. Tasarı tutuklanmalarda rol oynayan bütün Türk yetkililerin cezalandırılacağını söylüyor.

Cezalar, Türk yetkililerin ABD’ye girişinin yasaklanması ve ABD’deki malvarlıklarının dondurulmasını da içeriyor.

ulsaul.com.tr

amerika doğu akdeniz