Dünyada koronavirüs: 1 buçuk milyondan fazla kişi hayatını kaybetti

Dünya Kovid-19 salgını ile mücadele ediyor. Dünya genelinde toplam vaka sayısı 68 milyonu geçti, bir buçuk milyondan fazla kişi yaşamını yitirdi. Salgının merkezi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri’nde vaka sayılarında her gün rekor artışlar yaşanıyor. Latin Amerika'dan Afrika’ya, Arap Yarımadası’ndan Güney Asya’ya kadar koronavirüs mücadelesi de sürüyor. Öte yandan Avrupa’da ilk kitlesel aşılama İngiltere’de başladı.

Dünyada koronavirüs: 1 buçuk milyondan fazla kişi hayatını kaybetti

Koronavirüs salgınında vaka sayıları tüm dünyada artmaya devam ediyor. Yaklaşık 10 aydır süren salgında, toplam vaka sayısı 68 milyon 862'ye yükseldi. 1 milyon 551 bin 760 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Salgında en fazla etkilenen Avrupa'da kitlesel aşılamaya ilk başlayan ülke İngiltere oldu. Türk bilim insanlarının başında olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer'in geliştirdiği aşı, İngiltere'deki 50 hastanede uygulanmaya başlandı. Ülkede öncelikle 80 yaş üzerindekilere, bakımevi ve sağlık çalışanlarına aşı yapılacak.

İngiltere ilk aşamada 40 milyon doz aşı sipariş etmişti. Ancak bir kişiye iki doz yapılan aşı, şimdilik sadece 20 milyon İngiliz'e yetecek miktarda… Bu da İngiltere nüfusunun üçte birinden azına tekabül ediyor.

Dünyada salgının merkezi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri'nde, bir günde 3 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. Ülkede, günlük vaka sayıları ise 200 binlerle ifade ediliyor. Amerika'da toplam can kaybı 280 bini, vaka sayısı ise 15 milyonu aştı. Ülkede sağlık sistemi alarm veriyor.

En yüksek vaka artışı ve can kaybının yaşandığı ikinci ülke ise Hindistan… Ülkede son 24 saatte 26 bin 567 yeni hasta tespit edildi, toplam vaka sayısı 10 milyon sınırına dayandı. Hindistan'da ölü sayısı ise 140 bini aştı.

Latin Amerika ülkelerinde de vaka ve can kayıpları artmaya devam ediyor. Brezilya'da 376, Meksika'da 357 ve Kolombiya'da 187 kişi daha yaşamını yitirdi. Bölgede salgının merkezi olan Brezilya'da vaka sayısı 6 buçuk milyonu geçti.

Afrika kıtasında Kovid19 tespit edilenlerin sayısı 2 milyon 287 bine yükseldi. Kıta genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 54 bin 209'a ulaştı. En fazla can kaybı 22 bin 249 ölümle Güney Afrika'da kayda geçti.

İran'da Kavid19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 323 artarak 50 bin 917 oldu. Ülkede vaka sayısı ise 1 milyon 62 bin 397'ye yükseldi.

sağlık bakanlığı vaka sayıları