AİHM bu sefer Sovyetler'e yönelik "soykırım" suçlamasını reddetti

AİHM bu sefer Sovyetler'e yönelik "soykırım" suçlamasını reddetti

AİHM bir sözde soykırımı daha reddetti. 15 Ekim’de Perinçek-İsviçre davasında 1915 olaylarının soykırım olduğunu reddeden AİHM, bu kez de Rusya’ya yöneltilen soykırım iddialarını boşa çıkardı. Kararı yorumlayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “AİHM’in güncel kararı Büyük Daire’nin kararının altını çizmiştir. Türkiye 1915 olayları nedeni ile soykırıma mahküm edilemez” dedi.

AİHM, 20 Ekim tarihli kararında, Litvanya mahkemesinin, eski bir KGB subayını 2.Dünya Savaşındaki eylemlerinden dolayı soykırım suçuna mahkum ettiği kararını haksız buldu.

2011 yılında, Litvanya yerel mahkemesi tarafından, 1953’te Litvanya’da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı soykırıma mahkum edilen Vytautas Vasiliauskas adlı subaya 4 yıl hapis cezası verildi.

AİHM, Litvanya yerel mahkemesinin, eylemin gerçekleştiği 1953 yılında bulunmayan yasal düzenlemelere dayanarak KGB eski subayını mahkum ettiğini ve dolayısı ile kararın Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na aykırı olduğuna hükmetti.

Perinçek-İsviçre kararında ise AİHM, Ermeni Soykırım iddialarının herhangi bir hukuki temele dayanmadığını dolayısı ile Perinçek’in bu iddiaları reddetmesinin cezalandırılamayacağına hükmetmişti.

“TÜRKİYE SOYKIRIMA MAHKÛM EDİLEMEZ”

Kararı yorumlayan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, AİHM’in kararının başlığını oluşturan yasa yoksa ceza yoktur ilkesinin ceza hukukunun temeli olduğunu ancak ortaçağ mahkemelerinde kanun olmadan bir suça hükmedilebileceğini ifade etti. Keza aynı şekilde 1915 olayları esnasında soykırımın hukuki bir kavram olarak kabul edilmemiş olmasından dolayı kararın Perinçek-İsviçre kararı ile de benzerlikler taşıdığını belirtti. Perinçek, “AİHM’in güncel kararı Büyük Daire’nin kararının altını çizmiştir. Türkiye 1915 olayları nedeni ile soykırıma mahküm edilemez” dedi.

ulusalkanal.com.tr

rusya soykırım Doğu Perinçek sovyetler birliği aihm