Herkesin beklediği görüntü geldi
Dokuz yıl önce uzaya gönderilen New Horizons (Yeni Ufuklar) gözlem aracı NASA’ya, ilk kez çekilen Plüton fotoğraflarını gönderdi. Bu tarihi anı tüm dünya ile paylaşan Amerikan Uzay Ajansı, Güneş Sistemi’nin cüce gök cismi üzerindeki sır perdesini bir miktar aralamış oldu
Peki New Horizons’un görüntüleri bize Plüton hakkında neler söylüyor? 9 yıl süren 5 milyar kilometrelik yolculuk sonrası insanlık, Güneş Sistemi’nin en uzak noktası hakkında neler öğrendi? İşte 12 bin 400 kilometreden “zoom“lanan fotoğrafların bizlere söyledikleri…
Plüton renkli bir gezegen
Gezegen olduğu ne kadar tartışmalı da olsa Plüton ve en büyük uydusu Charon beklenildiğinden daha “renkli” çıktı. Öncelikle, Güneş Sistemi’nin en uzak noktasında sadece buzdan ve kayadan meydana gelen bir cisim değil. Mavi ve kırmızı renklerin tonları Plüton’un çeşitli bölgelerinde yoğunlaşıyor. Bilim adamları bu bulguları ilk etapta kompleks olarak değerlendiriyor. Güneş ışınlarının yüzeyde neden olduğu etkilere göz atılacak.
Plüton’un bir “kalbi” var
Paylaşılan görsellerden biri ise sosyal medyada farklı yorumlara neden oldu. Fotoğrafta gök cisminin yüzeyinde, kimine göre çizgi film karakteri Pluto’ya benzer; kimine göre ise kalp şeklinde bir alan göze çarpıyor. Yaklaşık 1600 kilometre uzunluğundaki alanın diğer fotoğraflarına ancak ilerleyen haftalarda ulaşılabilecek.
Plüton sanıldığından daha büyük
Gelen görüntüler sonucu bilim adamları cüce gezegenin sanılandan daha büyük olduğunu açıkladı. Yarı çapı 2370 kilometreyi bulan gök cisminin daha az yoğunluğa sahip olduğu ve içerisinde buz tabakaları barındırdığı düşünülüyor.
Bir anda sanal dünyada en çok okunan ve paylaşılan haber olan cüce gezegen, uluslararası siyasi gündemi geride bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ise NASA’nın başarısından gurur duyduğunu ve bunu Amerika’nın liderliğinde tarihi bir an olarak niteledi.
Bir piyano büyüklüğünde olan New Horizons (Yeni Ufuklar) ile yeryüzü arasındaki iletişim yaklaşık bir günü buluyor. Yeni fotoğraflar ancak sinyal NASA’ya ulaştıktan 24 saat sonra bilim adamlarının elinde oluyor. (euronews)