Bakanlık, YSK’nın görevine karıştı

Oyunu veren yurttaş bu halk oylamasında oyların sayımı ve dökümü sırasında sandığını kontrol edemeyecek. Seçim kanununa aykırı olan bu uygulama, İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelgede yer aldı. Genelgenin kabul edilemez olduğunu belirten Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Cengiz, "bakanlığın böyle bir yetkisi yok" dedi. "Bu karara uymayacağız, oylarımızın takipçisi olacağız" ifadesini kullandı.

İçişleri Bakanlığı Yüksek Seçim Kurulu’nun müdahale alanına girdi. Bakanlık yayınladığı genelgeyle yurttaşların ve parlamento dışındaki siyasi parti temsilcilerinin oy sayımı ve dökümü sırasında sandıktan uzaklaştırılmasını istedi.

Genelgeye göre, halkoylaması günü yurttaşa, oyunu kullandıktan sonra sandığına sahip çıkmak hakkı verilmeyecek.

81 il valiliğine gönderilen genelgenin ilgili bölümüne tepki gösteren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı avukat Mehmet Cengiz, Ulusal Kanal canlı yayınında, bu kararın uygulanamayacağını söyledi.

Bakanlığın 81 il valiliğine gönderilen genelge, 16 Nisan’da yapılacak halk oylaması öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirleri içeriyor.

Alınan tedbirlere göre, kolluk kuvvetleri, yasa dışılığı denetleyecek, idari amirler yurttaşları yerel basın yoluyla bilgilendirecek, propaganda yapılarak yurttaşın etkilenmemesi sağlanacak, personelin bilgilendirilmesi için toplantılar düzenlenecek, siyasi partiler güvenlik çemberine alınacak, yol güvenliği sağlanacak, sandığa ulaşamayan yurttaşa yardım edilecek.

ulusalkanal.com.tr

içişleri bakanlığı ysk referandum yüksek seçim kurulu halk oylaması bakanlık mehmet cengiz