İtalya'da hükümet kurulamıyor

İtalya'da hükümet kurma çalışmaları çöktü. İtalyan Cumhurbaşkanı'nın euro karşıtlığıyla bilinen Ekonomi Bakanı adayını veto etmesi üzerine koalisyon hükümeti üzerine anlaşan partiler isyan etti. İktidara gelmek üzere olan partiler Cumhurbaşkanı'nın azledilmesi ve yeniden seçimlere gidilmesi talebinde bulunuyorlar.

İtalya'da son aşamasına gelinen hükümet kurma çalışmaları, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın euro karşıtlığıyla bilinen ekonomi bakanı adayını veto etmesi üzerine çöktü.

İtalya'da 4 Mart'ta yapılan genel seçimlerden yaklaşık 2.5 ay sonra Avrupa Birliği'ne şüpheyle yaklaşan, sistem karşıtı, popülist 5 Yıldız Hareketi ve Lig partileri, bir koalisyon hükümeti kurmak üzere anlaşmıştı

"Değişim hükümeti" olarak adlandırılan koalisyonun başbakan adayı Giuseppe Conte bakanlar kurulu listesini hazırlayarak Cumhurbaşkanının onayına sundu.

Ancak koalisyon ortakları ile Cumhurbaşkanı Mattarella arasında ekonomi bakanı konusunda yaşanan anlaşmazlık yüzünden hükümet kurma görüşmeleri çöktü.

5 Yıldız Hareketi siyasi lideri Luigi Di Maio, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın "akıl almaz bir karar" aldığını söyledi ve "halkın tepkisini önlemek için" cumhurbaşkanının azledilmesi gerektiğini savundu. Di Maio, yeniden seçimlere gidilmesini de istedi.

Lig lideri Matteo Salvini de Cumhurbaşkanı Mattarella'nın AB'den gelen baskılar nedeniyle veto uyguladığını iddia ederek "İtalya kimsenin kolonisi değil; Almanların, Fransızların, finans dünyasının kölesi değiliz" dedi. Salvini de yeniden seçimlere gidilmesi çağrısı yaptı.

İtalyan basını yaşanan gerilimi "en dramatik kriz" olarak tanımlıyor.

ulusal.com.tr

ekonomi cumhurbaşkanı hükümet italya