Bu kadar büyüyeceği tahmin edilememiş

Elbistan’ın yarısını etkileyen salgın hakkında CHP heyetinin hazıladığı raporda, klor tankının patlaması sonucu zehirlenmelerin yaşandığı, suyun ana dağıtım kaynağında da kirlilik tespit edildiği belirtildi

Bu kadar büyüyeceği tahmin edilememiş

Elbistan’ın yarısını etkileyen salgın hakkında CHP heyetinin hazıladığı raporda, klor tankının patlaması sonucu zehirlenmelerin yaşandığı, suyun ana dağıtım kaynağında da kirlilik tespit edildiği belirtildi

CHP milletvekilleri Ali Şeker, Nurettin Demir, Murat Emir, Hüseyin Çamak ve PM üyesi Ali Öztunç’tan oluşan CHP heyetinin Elbistan’daki salgına ilişkin hazırladığı raporda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un, “Olayın bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedik” sözlerine yer verildi.

CHP heyeti, 45 bin kişinin etkilendiği norovirüs salgını nedeniyle hastanelere akın ettiği Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde incelemelerde bulundu. 16 sayfalık raporda şu tespitler yer aldı:

NEREDEYSE YARISI: Merkez nüfusu 100 bin olan Elbistan ilçesinde neredeyse ilçe nüfusunun yarısından çoğu içme suyundan zehirlenme teşhisiyle hastanelik olmuştur. Binlerce kişinin hastanelere yönelmesi, hastanelerin vakalara yetişmekte yetersiz kalması sonucunu yurttaşlarımıza ise evlerinde ‘serum tedavisi’ uygulanmak zorunda kalınmıştır.

DAĞITIM KAYNAĞI: Kirliliğin esas sebebinin suyun ana dağıtım kaynağında olduğu tespit edilmiştir. İçme suyu için kuyulardan depolara su basılmaktadır. Bu kuyuların üçünde kirlilik olduğu saptanmıştır. Kirliliğin tespit edildiği kuyularda klorlama çalışmaları yapılmaktadır.

Bir içme suyunun değerlerine bakıldığında 0,5ppm olması gereken klor oranının ilçedeki olağanüstü durum sebebiyle 0,9 - 1 ppm konsantrasyona çıkartıldığı görülmüştür. Yüksek klorlama yapılarak kirlilik aşılmaya çalışılmaktadır.

KLOR TANKI PATLADI: AKP’li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, olayın bu kadar büyüyeceğini tahmin edemediklerini belirterek, şunları kaydetmiştir: “Nehir suyu zaten kirli. Ağustosta zehirlenme teşhisiyle hastanelere gelen vaka sayısı yaklaşık 15 bindir. 5 ay önce keson kuyularının yakınında 10 tonluk bir klor tankının patlaması sonucunda kuyulara karışan klordan dolayı yaygın bir zehirlenme yaşanmıştır.”

DÜZENLİ ARALIK

İçme suyunun bakteriyolojik ve kimyasal olarak temizliği ve denetimi düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesi gerktiğine dikkat çekilen raporda, “Sık aralıklarla klor ölçümü malıdır. Salgının ana nedeni olan norovirüsün kişiden kişiye temasla da yayılabileceği göz önünde bulundurularak diğer şehirlere yayılmaması, salgına dönüşmemesi için halk sağlığı açısından gerekli kontroller düzenli olarak yapılmalıdır. İçme suyu kirliliğine bağlı olarak meydana gelen salgın konusunda bu zamana kadar alınan herhangi bir önlem varsa kamuoyuyla paylaşılarak şüpheler aydınlatılmalıdır” denildi.

TEKRAR SU VERİLMEMELİ

Salgın kontrol altına alınarak, başka bir salgının yaşanmaması için ilgili kurumlarca gerekli önlemler ivedilikle alınmalıdır. Su kaynağının ve şebekesinin temiz tutulması konusunda sorumluluklar yerine getirilmelidir. İçme suyundaki kirliliğin nasıl ve nereden kaynaklandığı kesin olarak tespit edilmiştir. Söz konusu aksaklıklar hızlıca giderilmeli, kirli kuyulardan şehre tekrar su verilmemelidir. Geçici zemin sıkıştırma gibi bir çözüm yöntemiyle Ceyhan nehrinin hemen 3-4 metre kıyısındaki keson kuyulara sızmanın önlenemeyeceği açıktır./Milliyet