Tayyip'ten Apo'ya jest!

Erdoğan’ın, komutanlığın kapatılmasını ‘Diyarbakır’ın hassasiyetine uygun’ diye nitelemesi ‘Kapatılmasını PKK mı istedi?’ sorusunu gündeme getirdi. Atılan adım PKK jest olarak değerlendirildi

Tayyip'ten Apo'ya jest!

Erdoğan’ın, komutanlığın kapatılmasını ‘Diyarbakır’ın hassasiyetine uygun’ diye nitelemesi ‘Kapatılmasını PKK mı istedi?’ sorusunu gündeme getirdi. Atılan adım PKK jest olarak değerlendirildi

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile birlik içindeki Türk bayrağının indirilmesiyle gündeme gelen Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedilmesini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Diyarbakır’ın hassasiyetleri belli, böyle hassasiyetleri olan vilayetimizde böyle bir adımın atılması gerekliydi” şeklinde değerlendirmesi tepki çekti. “2. Hava Kuvvetleri”nin kapatılmasını PKK mı istedi?” sorusunu gündeme getiren adım, Cumhurbaşkanlığı seçiminin öncesinde Abdullah Öcalan ve PKK’ya “jest” olarak yorumlandı.

PKK ile mücadele döneminde sınır ötesi operasyonların yürütüldüğü komutanlık olan Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesi dikkat çekti. Bu karar ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ve Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın tüm faaliyetleri Eskişehir’de yeni kurulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı’na devredildi.

Tartışmaya neden olan bu karar sonrasında Erdoğan, yine tartışmalı bir değerlendirme yaptı. Erdoğan, önceki gece katıldığı bir televizyon programında “Burada bazı bu tür reorganizasyonlarla özellikle Diyarbakır’ın hassasiyetleri belli, böyle hassasiyetleri olan vilayetimizde böyle bir adımın atılması gerekliydi, bu konuda Hava Kuvvetleri Komutanımızın hazırladığı çalışmalar, Genelkurmay Başkanımızla yaptıkları çalışmalar, ondan sonra birlikte bu çalışmaların neticesini de gördük, buraya hayırlı olsun demekten başka bir şey bize düşmez” dedi. Erdoğan açıklamasında, 2. Hava Kuvvet Komutanlığı’nın lağvedilmesini bayrak indirme skandalına bağlayanları eleştirdi. Ancak, TSK’nın bölgedeki profilinin neden düşürüldüğüne ilişkin tatmin edici bir açıklama yapmadı.

SÜREÇ GEÇEN YIL BAŞLADI

Öte yandan, geçen seneki YAŞ toplantısında özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki birliklerin başına muharip olmayan ve terörle mücadelede deneyimi bulunmayan isimlerin atanması dikkat çekmişti. 2013 yılının YAŞ’ında, muharip birliklerden “etkisi yüksek” diğer birlik komutanlıklarına yapılan atamalar sınırlı kalmış; muharip birliklerden merkeze ya da muharip olmayan birliklere çok sayıda atama yapılarak “profil düşürme” yaklaşımı benimsenmişti. Özellikle jandarma ve komando tugayları için bu yaklaşımın bu seneki YAŞ toplantısında da devam ettiği belirtiliyor.

ASKER BÖLGEDEN Mİ ÇEKİLİYOR?

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını anlamanın mümkün olmadığını belirtti. Pekin şunları söyledi:

“Eğer Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvetleri, Başbakan Erdoğan’ın dediği gerekçelerle lağvedildiyse büyük yanlış yapılmıştır. Bu anlayışla hareket ediliyorsa yakında bölgedeki kolorduyu da kaldırırlar. Bu açıklama gösteriyor ki Başbakan Erdoğan’ın kafasında bölgeden asker çekmek var. Bu anlayışla hareket edildiyse önümüzdeki dönemde başka kuvvetler de çekilecek demektir. Açılımdan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Somut adımlar atacağız” dediği şey bunlar olsa gerek. Önümüzdeki dönemde yeni gelişmelere hazır olmak lazım. Bu olayı PKK ile sürdürülen açılım pazarlıklarıyla birlikte değerlendirmek lazım.”

Deniz Kahraman/ Aydınlık