İran'dan ABD'yi kızdıracak hamle
Çin ziyaretini sürdüren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin ile işbirliğini daha da güçlendireceklerini açıkladı. Ruhani, İran ile Çin arasında, özellikle ekonomik ilişkilerde gözle görülür ilerlemeler kaydedileceğine inandığını söyledi.
Ruhani, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı 4. Zirvesi'ne katılmak ve Çin'e resmi ziyaret yapmak üzere 20 Mayıs'ta Shanghai'ya vardı. Ruhani, 22 Mayıs'ta Shanghai'de düzenlenen basın toplantısında, İran'ın zirveye ilişkin tutumu ile İran-Çin ilişkileri hakkında düşüncelerini anlattı. Ruhani, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın Asya'da güvenliğin korunması için büyük önem taşıdığını kaydetti. Ruhani şöyle konuştu: (SES-1)
"Günümüzde dünyada istikrarın ve güvenliğin korunmasında birçok sorun yaşanmaktadır. Diğer bölgelere göre Ortadoğu bölgesinde daha fazla çatışma meydana geldi. Aşırıcılığı ve çatışmaları ortadan kaldırmak için başta bölge ülkeleri olmak üzere, tüm dünya ülkeleri işbirliği yapmalı. İşbirliği yapmaktan başka çaremiz yok. İran Birleşmiş Milletler'de, şiddet olaylarıyla, aşırıcılıkla mücadeleyi güçlendirmeyi öngören bir öneri ortaya koydu. Aslında bu öneri, tüm dünya ülkeleri arasında işbirliğini hedefliyor. Tüm dünya ülkeleri, aşırıcılığa karşı çıkmalı, böylece bölgesel istikrar ve barış sağlanmalı."
"Hem ekonomide hem siyasette"
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, basın toplantısında Çin gezisinin ana gündemi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Ruhani'nin verdiği bilgiye göre, ziyarette Çinli yetkililerle ekonomi, kültür ve bilim gibi alanlarda işbirliği ele alındı, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunuldu. Çin'in Asya'da güçlü bir ülke ve büyük bir ekonomi olduğuna işaret eden Ruhani, İran-Çin dostluğunun köklü geçmişe dayandığını söyledi. Çin'in, İran'ın en büyük ticaret ortağı olduğunu kaydeden Ruhani, Çin ile birçok alanda yaptıkları işbirliğinin daha da gelişmesini arzuladığını belirtti. Ruhani, sözlerini şöyle sürdürdü: (SES-2)
"İran ve Çin arasında ticaret hacmi, 45 milyar ABD Doları'nı aşmak üzere. Gelecekte bu ilişkide gözle görülür ilerlemeler kaydedilecek. İki ülkenin tüm alanlarda kapsamlı işbirliği yapmaları, arzumuzdur. Bu, iki ülkenin ortak çıkarlarına uyuyor. Bununla birlikte, Çin ve İran, birçok uluslararası konuda işbirliğini sürdürüyor. Çin, İran nükleer sorununa ilişkin 5+1 grubunun üyelerinden biri. Aynı zamanda Çin BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri. İki ülke, önümüzdeki günlerde, mevcut işbirliğini birçok alanda yeni düzeye taşıyacak. Çin, enerji, kimya ve maden gibi alanlarda İran'a, İran ise sanayi ve teknoloji alanlarında Çin'e ihtiyaç duymaktadır. Biz, Çin'den İran'ın taleplerini karşılamasını istiyoruz. "
"İpek Yolu'na tam destek vereceğiz"
İran, Eski İpek Yolu'nun önemli bir durağıydı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, basın toplantısında Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in İpek Yolu Ekonomik Kemeri önerisini ortaya koyduğunu hatırlatarak, İran'ın bu önerisini olumlu karşıladığını bildirdi. Ruhani, Çin'i Ortadoğu ve Kafkasya'ya bağlayan bir köprü olmak istediklerini kaydetti. Ruhani, sözlerini şöyle sürdürdü: (SES-3)
"İpek Yolu'nun yeniden kurulmasına tam destek vereceğiz. Eski İpek Yolu güzergâhında yer alan ülkeler, tarihte bu yol aracılığıyla aralarındaki ekonomik ve kültürel bağları güçlendirmiştir. Bu nedenle Eski İpek Yolu'nun günümüzde yeniden canlandırılması, adı geçen ülkeler arasındaki işbirliğini artıracaktır. Benim bugün Cumhurbaşkan Xi ile yaptığım görüşmede bu konuyu ele aldık. Çin, İpek Yolu Ekonomik Kemeri'nin kurulmasıyla Kazakistan, Tacikistan, Afganistan ve İran ile teması daha da güçlendirecek. Biz, ülkemizin güneyinde yer alan Çabahar deniz limanını Orta Asya ülkelerine bağlayan demiryolunu inşa edeceğiz. Ayrıca bu demiryolunu, ülkemizin demiryolu sistemine dahil edeceğiz. Bunun yanı sıra, İran'ı Türkmenistan ve Kazakistan'a bağlayan bir demiryolu inşa etmekteyiz. Enerji, deniz ulaşımı gibi alanlarda Çin dahil birçok bölge ülkesiyle işbirliğine hazırız. Biz, İpek Yolu Ekonomik Kemeri önerisinin başarılı olacağına inanıyoruz. İlgili ülkeler arasında işbirliğine iyimser bakıyoruz. "