Putin: İş vizesine yönelik yasak kaldırılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin huzurunda iki ülke arasında anlaşmalara imza attı.

Putin: İş vizesine yönelik yasak kaldırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın ülkemizle ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamalarını tamamen kaldırmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler, iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiştik fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz. Özellikle turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz. Ben buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet ediyorum. Gelsinler, Türkiye'nin tarihi, turistik, kültürel güzelliklerini onlar da görsünler." ifadesini kullandı.

"Bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilemeyeceği kabul edilmeli"

"Cenevre sürecinin bizi sonuca taşıması için başta rejim olmak üzere, bütün tarafların samimiyetle çalışması gerekiyor." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir terör örgütüyle diğerinin bertaraf edilmeyeceği de artık kabul edilmelidir. Özellikle 35 yıldır terörle mücadele eden bir ülke olarak, başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, El Nusra gibi terör örgütleri bizim her an karşımızda olan terör örgütleridir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve milli birliğini hiç kimse tehlikeye atmamalıdır. Rusya ile eş güdüm halinde soruna adalet ve hakkaniyet temelinde bir çözüm bulunması için gayretlerimize devam edeceğiz."

"Ailelerin acılarını bu vesileyle paylaşmak istiyorum"

İstanbul'da Eczacıbaşı'na ait helikopterin Büyükçekmece'de kuleye çarparak düşmesi hakkında konuşan Erdoğan, "İki pilot ile beş yolcu, dört tanesi Rus, üç tanesi Türk olmak üzere rahmetli oldular. Bunu burada ifade ederek ailelerine başsağlığı diliyorum. Gerek Rusya'daki ve bütün ailelerin acılarını bu vesileyle paylaşmak istiyorum." dedi.

IRAK VE SURİYE'NİN PARÇALANMASINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirten Erdoğan, "Buların parçalanmasına tahammülümüz yok" dedi.

Fırat Kalkanı harekatında El Bab'dan sonraki hedef olarak belirlenen Menbiç'le ilgili de konuşan Erdoğan, "Koalisyon güçleriyle işbirliği istiyoruz ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında ilk olarak ev sahibi Putin konuştu. Putin'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

* Geleceğe dönük hedefler, planlar belirledik.

* Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Rusya ve Türkiye çok yönlü ortaklık yoluna geri döndü. Rusya Türkiye'yi en önemli ortaklarından biri olarak görüyor ve siyasal diyaloğu en üst düzeyde geliştirmek istiyor.

* Yeni ortak yatırım fonu kuruyoruz.

* Akkuyu projesi devam ediyor. Nükleer santral ve Türk Akımı çevre dostu projeler.

* Milli para birimlerinde ticareti görüştük.

* Gelecek ÜDİK toplantısını İstanbul'da yapacağız. Davetleri için teşekkür ediyoruz.

İSTİHBARAT BİRİMLERİNİN İŞBİRLİĞİNİ TAKDİR EDİYORUZ

Türkiye ile Rusya arasındaki istihbarat paylaşımıyla ilgili soruya yanıt veren Putin, Suriye'de ateşkesin bu sayede sağlandığı söyledi. Putin, "Rusya ve Türkiye'nin askeri yetkilileri ve istihbarat servisleri arasındaki işbirliğine çok önem veriyoruz. Bu, nadir rastlanan türden bir işbirliği. Rusya, Türkiye ile terörle mücadele için istihbarat servisleri üzerinden işbirliğini genişletmeyi istiyor" dedi.

Putin, "Türk meslektaşlarımızla, askerlerimiz ve istihbarat teşkilatlarımız kanalıyla ortak bir biçimde çalışarak, başta IŞİD olmak üzere terörist gruplarla mücadelede aktif olarak işbirliği yapmaya devam etme konusunda anlaştık" diye de ekledi.

Erdoğan ise bu soruya verdiği yanıttı, iki ülkenin askeri birliğinin yoğun şekilde sürdüğünü belirtti. "Suriye'de askeri adımlarda her türlü askeri işbirliği var" diyen Erdoğan, insani yardımlar konusunda da bu işbirliğini devam ettirmede kararlı olduklarını kaydetti.

Bu arada Erdoğan, sabah saatlerinde Büyükçekmece'de yaşanan helikopter kazasında hayatını kaybeden Rus vatandaşları için baş sağlığı diledi.

İŞ VİZESİNE YÖNELİK YASAKLAMA KALDIRILACAK

Türk vatandaşlarına yönelik iş vizesi kısıtlamanın kaldırılması kararı alındığını açıklayan Putin, "Rusya'da inşaat alanında Türklerin çalışması için getirilen yasak yakın zamanda kaldırılacak" dedi.

Erdoğan, Putin'i İstanbul'da 9-13 Temmuz'da düzenlenecek 22. Dünya Petrol Kongresi'ne davet etti.

rusya erdoğan Putin vize