Zirve sonrası liderlerden ilk açıklama

Tahran'da yapılan Suriye Zirvesinin ardından Putin Ruhani ve Erdoğan açıklama yaptı.

Zirve sonrası liderlerden ilk açıklama

Ruhani:

Amerika yeniden suriye hükümetini suçlamaya çalışıyor ve kanunsuz işler yapmaya çalışıyor. Dış askeri müdahale Suriye'de problemleri ve sorunların karmaşlıklığını arttırır. İdlib konusu çok hassas ve önemli konulardan bir tanesi. Üç ülkenin arasındaki işbirliği devam etmeli bu süreç yolun sonuna kadar çabalarımızı devam ettirmeliyiz. Üç ülkenin karara bağladığı ve onayladığı bildiri bizim yolumuzu belirliyor.

Putin:

Rusya Türkiye ve İran terörizmle mücadeleye devam edecek. Ortak bildiriyi kabul ettik. Önceliğimiz terörü temizlemek. Türk ve İran'lı meslektaşlarımıza yapıcı görüşmelerden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Erdoğan:

Öncelikle şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için Ruhani'ye teşekkür ediyorum. Bizim burada bulunma sebebimiz insani drama son vermenin yollarını aramaktır. Biz başkaları gibi geriye yaslanıp yangını seyretmek yerine onu söndürmenin yollarını arıyoruz ve elimizi taşın altına koyuyoruz. İşbirliğimizi sürdürme kararımızı bugün de yineledik. İdlib adete tüm Suriye'nin küçük bir modeli konumundadır. Burada atılacak yanlış adımlar her yerde hissedilecektir. Türkyie olarak bbaştan beri Suriye'de akan kanın durması için mücadlee ettik. Ayrım göstermeden Suriyeli kardeşlerimize sahip çıktık. özellikle büyük çileler çekmiş İdlib halkının yeni felaketlere maruz kalmasını asla arzu etmiyoruz. İdlib meselesi yeni sıkıntılara mahal vermeden Astana ruhuna sadık kalmalıdır. Ankara zirvesinde mutabık kaldığımız terörmel mücadele kisvesi altında sahada oldu bittiye gidilmemesi gerektiğini vurguladık.