İşte özel bilgilerle Putin-Ruhani-Erdoğan zirvesinin ayrıntıları

Trump’ın "Suriye’den çekiliyoruz" açıklaması tartışılırken, Ankara-Moskova-Tahran ortaklığı Fırat’ın doğusunu masaya yatıracak. 4 Nisan’da yapılacak Putin-Ruhani-Erdoğan zirvesinde Amerika’nın Suriye’ye saldırı ihtimaline karşı önlemler de değerlendirilecek. İşte Ulusal Kanal'ın edindiği özel bilgilerle kritik zirvenin ayrıntıları

Trump "Suriye’den çekiliyoruz" dedi. Bölgesel işbirliği hareketlendi.

Astana ortaklığının zaferleri sonrası Suriye’de yeni denklemler kurulmaya başlandı. 4 Nisan’da Astana’da yapılacak zirve, Atlantik cephesinden gelen açıklamalar sonrası daha önemli hale geldi.

4 Nisan tarihinde yapılacak liderler zirvesinin ayrıntılarına ise Ulusal Kanal ulaştı. Rus diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, zirvede Ankara’nın Tel Rıfat, Menbiç ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon hedefi masaya yatırılacak. Amerikan askeri varlığına karşı Ankara’nın tutumu değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus lider Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılacağı zirvede Washington’un Suriye’ye saldırı olasılığı da masada. Müdahale durumu ve olası operasyona karşı önlemler zirvenin önemli gündem başlık arasında yer alacak. Rus diplomatik kaynaklar, üç ülkenin Amerika’nın işgal hedefini bozacağı görüşünde.

Zirvede Astana ateşkesi kapsamındaki son durum; İdlib, Doğu Guta’daki gelişmeler de gündemde olacak. Kaynaklar Tel Rıfat ve Doğu Guta’da bir denklemin işlediği görüşünde. Buna göre Türkiye Tel Rıfat’a ilerledikçe eş zamanlı olarak da Doğu Guta’daki muhalifler İdlib’e sevk edildi.

3 Nisan’da ise üç ülkenin dışişleri bakanları bir araya gelecek. Aynı tarihte, Rusya ile Türkiye arasında heyetler arası görüşmelerin de olması bekleniyor. Edinilen bilgilere göre görüşmelerin gündeminde, Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Santrali, S-400 alımında son durum ve teröre karşı birlikte verilen mücadele var.

HABER: ERAY ÇELEBİ

ulusal.com.tr

türkiye rusya erdoğan iran Putin ruhani