Pentagon bütçesinde Türkiye detayı

ABD Temsilciler Meclisi, Amerika'nın Savunma Bakanlığı Pentagon'un bütçesine ilişkin yasa tasarısını kabul etti. Kabul edilen tasarıda Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir detay yer alıyor.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un bütçesine ilişkin tasarı kabul edildi. O tasarıda Türkiye'yi ilgilendiren bir detay var.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 66'ya karşı 351 oyla kabul ettiği tasarıda Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'ler de yer aldı.

Tasarıda S-400'lerin iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği belirtiliyor. Bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmaları de etkileyebileceği savunuluyor.

Tasarının yasalaşmasının ardından 60 gün içerisinde Savunma Bakanının Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilere dair Kongre’nin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması isteniyor.

Söz konusu raporda ABD’nin Türkiye’deki diplomatik ve askeri varlığı ve İncirlik dahil ABD’nin ülkedeki tüm faaliyetleri değerlendirilecek.

Tasarıya göre, bu rapor tamamlanmadan, Türkiye’ye Kongre’nin onayına tabii herhangi bir dış silah satışına onay verilmeyecek.

Tasarıda, IŞİD operasyonlarına ayrılan 1,4 milyar dolarlık fon ve Suriye’deki teröristlere sağlanacak olan eğit-donat fonuna yönelik sınırlamalar da yer aldı.

ulusal.com.tr

abd türkiye pentagon