İsrail'e bir günde 3 tanker

Bağdat hükümetinin, İsrail'e petrol satmayı reddetmesine rağmen şimdiye kadar Ceyhan’dan yapılan 60 dan fazla dolumun 21 inin İsrail’e gittiği belirlendi.

İsrail'e bir günde 3 tanker

İsrail'e bir günde 3 tanker Bağdat hükümetinin, İsrail'e petrol satmayı reddetmesine rağmen şimdiye kadar Ceyhan’dan yapılan 60 dan fazla dolumun 21 inin İsrail’e gittiği belirlendi.

Merkezi Irak hükümeti defalarca, Bağdat'ı baypas ederek yapılan petrol satışlarının yasadışı olduğunu belirtmişti. Irak Petrol Bakanlığı bu ticarette bulunan devlet ve şirketleri tahkim kuruluna şikayet etmesine ve bazı şirket ve tankerlerin Irak petrollerini taşımasını yasaklamasına rağmen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Türkiye aracılığı ile ham petrolü Dünya piyasalarına satmaya devam ediyor.

Kuzey Irak'tan pompalanan petrol Ceyhan'a geldikten sonra buradan tankerlerle başta İsrail, ABD olmak üzere tüm dünyaya satışı yapılıyor.

16 Kasım'da yola çıkan 3 tankerin 17 Kasım'da İsrail'in Ashdod limanına yanaştığı belirlendi.Bahama Bayraklı 158bin 143 DW tonluk BERMUDA SPİRİT adlı tanker, Liberya bayraklı 105 bin 154 DW tonluk CE BREEZE adlı tanker ve Yunan bayraklı 161 bin 724 DW tonluk UNİTED EMBLEM adlı tankerin 16 Kasım'da Ceyhan'dan ayrıldığı ve 17 Kasım'da İsrail'in Ashdod limanına yanaştığı ve bu tankerlerin acenteliğini Bağdat hükümeti tarafından Irak petrollerini taşıması yasaklanan Yunan firması Marine Management firmasının yaptığı ortaya çıktı.

Derya Derviş

ulusalkanal.com.tr