Türkiye istihbarat devleti haline getiriliyor

AKP hükümeti, MİT'e olağanüstü yetkiler veren yasa teklifini Meclis'e sundu. Teklif, Cumartesi günü Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Özgürlükleri budayan teklifle, Türkiye tam anlamıyla bir istihbarat devleti haline getiriliyor. MİT'e terör örgütleriyle görüşme yetkisi veren teklif, Öcalan'ın görüşmeler yasal zeminde yürütülsün talebini yerine getiriyor.

Türkiye istihbarat devleti haline getiriliyor

AKP, MİT Yasası'nda değişiklik öngören teklifi dün akşam Meclis Başkanlığı'na sundu. Teklifin Cumartesi günü İçişleri Komisyonu'naa geleceği öğrenildi.

Teklif, Türkiye'yi tamamen MİT'e bağlı bir istihbarat devleti haline getiriyor. Hak ve özgürlükler, teklif yasalaşırsa rafa kaldırılacak. Her türlü dinleme, izleme, fişleme yasal hale getirilecek.

Teklif AKP'nin Öcalan ile görüşmeleri ve açılım pazarlıklarına da yasal altyapı sağlıyor. Teklif yasalaşırsa, MİT'e terör örgütleriyle görüşme yetkisi verilecek. Ayrıca MİT istediği tutuklu ve hükümlü ile izin almaksızın görüşebilecek.

Teklif, Öcalan'ın BDP heyetleri aracılığıyla defalarca dile getirdiği talepleri de karşılıyor. Öcalan, görüşmelerin yasal bir altyapı sağlanarak sürdürülmesi şartını koşmuştu.

MİT'in görev tanımında yapılan değişiklikle teşkilatın görevleri ucu açık bırakılıyor. MİT'in iç ve dış operasyon yapmasının önü açılıyor.

AKP'nin yasa teklifi, MİT'in Suriye gibi ülkelerdeki faaliyetlerinin de önünü açacak. Teşkilata, "dış tehdit" ve "milli güvenlik" gerekçeleriyle tüm örgüt, oluşum ya da gruplarla görüşme yetkisi geliyor. Ayrıca, MİT TIR'ları gibi şüpheli çalışmaları yargı denetiminden kurtaracak maddeler de teklifte yer aldı.

ulusalkanal.com.tr

AKP MİT suriye Mit yasası Meclis Başkanlığı