Jandarma Genel Komutanlığındaki darbe girişimi davası
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlere ilişkin 244 kişinin yargılandığı davanın görülmesine sanık savunmalarıyla devam edildi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müşteki avukatları hazır bulundu.
Duruşmada savunma yapan sanık eski üsteğmen Teyfik Karaduman, 15 Temmuz'da bir arkadaşlarının düğününe gitmek üzere devre arkadaşları Murat Sönmez ve Harun Işık ile akşam saatlerinde yola çıktıklarını, terör saldırısı haberlerini duyunca internet bağlantılarından sorumlu olduğu için öncelikle görevli bulundukları Jandarma Genel Komutanlığına gittiklerini öne sürdü.
Aracını açık otoparka çekip karargaha girdiğini belirten Karaduman, uçak ve bir süre sonra da helikopter sesleri duymaya başladığını anlattı.
Sanık Karaduman, bunun üzerine "Ne olur, ne olmaz." diyerek aracını kapalı otoparka çekmek için çıktığında karanlıkta sağa sola koşturan kamuflajlı kişileri gördüğünü, aracına yürürken de silah sesleri duyduğunu dile getirerek, "Açık otoparkta silah seslerini duyunca kendimi binanın içine attım. Tehlikenin varlığını ve büyüklüğünü ilk kez o anda anladım." beyanında bulundu.
"Herkes silah alsın." sesleri üzerine silahlığa gidip 00.00 civarında bir MP5 aldığını ancak kalmadığı için mühimmat alamadığını savunan Karaduman, daha sonra odasına çıktığını, yaşadıkları süresince Harun Işık'ın yanında olduğunu söyledi.
Karaduman, odaya çıktıktan sonra telefondan internete girdiğini, başbakan ve cumhurbaşkanının darbe girişimine yönelik açıklamalarını gördüğünü iddia ederek, Jandarma Genel Komutanlığının bu işin neresinde olduğunu anlamadığını savundu.
Karaduman, "Karargahtaki personelin büyük bölümünü tanımıyor olmama, tanıdıklarımın ise bu girişimin içinde olmalarına ihtimal vermemem sebebiyle kim darbeci, kim değil anlamak mümkün değildi." diye konuştu.
Olaylara karışmadan odada beklemeye karar verdiğini belirten sanık Karaduman, silah seslerinin kesilmesi üzerine 03.30 gibi alt kata indiğini ancak bir şey göremeyince yeniden odasına çıktığını ileri sürdü.
Karaduman, 06.00'ya doğru koridordan binanın bombalanacağını, herkesin aşağı inmesine yönelik bağrışmaları duyunca denileni yaptığını savunarak, gece boyunca ilk kez gördüğü kalabalığa şahit olduğunu iddia etti.
Dışarıdan silah sesleri geldiğini ve bu sırada patlama olduğunu belirten Karaduman, ne olduğunu anlayamadan içeri gaz bombaları atıldığını, polisleri de ilk kez orada gördüğünü öne sürdü.
Sanık Karaduman, kalkışmadan haberdar olduğu andan itibaren bir olaya karışmadığını ve odasında beklediğini savunarak, FETÖ/PDY ile bağı bulunmadığını iddia etti.
Sanık Karaduman'un tahliyesini talep ettiği savunmasının ardından duruşmaya öğle arası verildi.