Aydın'da sezonun ilk kestanesi

Türkiye'nin kestane üretim şampiyonu Aydın. Kentte sezonun ilk kestanesi törenle alındı. Kalite yüksek ancak bu yıl rekoltenin yarı yarıya düşük olması bekleniyor.

Türkiye'nin en çok kestane üreten ili olan Aydın'da sezonun ilk kestanesi Aydın Ticaret Borsası'na teslim edildi. Efeler merkez ilçeye bağlı Eğrikavak köyünden Davut Bayrak, Hüsnü Ceylan ve İsmail Ceylan adlı üreticilerin getirdiği kestane, borsa tarafından sembolik olarak kilosu 50 liradan satın alındı.

Törene Aydın Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Ahmet Ökdem de katıldı.

Sezonun ilk kestanesini getiren üreticiler birer altın ile ödüllendirildi.

Bu sezon kestane kalitesi oldukça yüksek. Ancak ağaçları kurutan kanser hastalığı ve yazın yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Üreticiler önceki yıllarda 800 ton olan üretimin, bu yıl 400 tona düşeceğini tahmin ediyorlar.

Önce İzmir ve çevresindeki kestane ağaçlarında görülmeye başlayan kanser hastalığı, Aydın'ı da tehdit ediyor. Ağaçları birkaç gün içinde kurutarak öldürüyor. Henüz bir ilacı ya da aşısı geliştirilemeyen hastalığın çaresi yok. Eğrikavaklı üreticiler, daha şimdiden köydeki beş bine yakın ağacın hastalandığını söylüyor.

Türkiye'nin kestane başkenti olan Aydın'ı ve tüm Türkiye'nin kestane üretimini tehdit eden hastalığa karşı üreticiler üniversitelerden ve ilgili kurumlardan çare bekliyorlar.

HABER-KAMERA: GÜÇLÜ ÇEZİK

ulusal.com.tr

aydın