Erdoğan “Demokratikleşme“ paketini kamoyu ile paylaştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan tüm kamuoyunun merakla beklediği açılım paketini Başbakanlık'ın yeni binasında açıkladı.

Erdoğan “Demokratikleşme“ paketini kamoyu ile paylaştı.

Erdoğan konuşmasına saat 11.10'da başladı. Tam 40 dakika boyunca açılım paketinin ilk olmadığını, bir son da olmayacağüını vurguladı. Açılım paketinin duyurusu ise yalnızca 25 dakika sürdü.

Erdoğan, paketteki maddelerin bazılarının idari, bazılarının ise yasal düzenleme gerektirdiğini söyleyerek maddeleri açıklamaya başladı.

Paketle birlikte kamuda türbana izin çıktı. TSK mensuplarını, emniyet mensuplarını, hakim ve savcıların dışında tüm kamu çalıuşanlarının türban takması yasal hale getirildi.

Özel okullarda Türkçe'den farklı dillerde eğitimin önü açıldı. Ancak BDP'nin talep ettiği anadilde eğitimle ilgili bir düzenleme getirilmedi.

Klavyelere özgürlük adı altında, Erdoğan, "x,q ve w" gibi harflerinin kullanımınına izin verileceğini belirtti.

Siyasi partilere farklı dillerde propoganda faaliyeti yapmalarına izin çıktı.

İlköğretimden "Andımız" uygulaması tamamen kaldırıldı, böylece "Türk Milleti" ve "Büyük Atatürk" eğitim sisteminde silindi.

Köy isimlerinin değiştirilmesine ve 1980 yılı öncesindeki isimlerine dönmelerine izin verildi. İl ve ilçe isimlerinin de değiştirilmesi için ise yasal düzenleme şartı getirildi.

Erdoğan, "Mor Gabriel manastırı, Süryani vakfına iade edilecek" dedi, ancak Ruhban Okulu'nun açılmasıyla ilgili konuşmadı.

Erdoğan, Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değiştirileceğini söyledi. Paketten cemevleriyle ilgili bir düzenleme çıkmadı. Ancak, dini inancının gereğinin yerine getirilmesine yönelik engelde bulunanlara hapis cezası geldi.

Paketten seçim sistemiyle ilgili bir düzenleme çıkmadı. Ancak Erdoğan, 2 öneri sundu. Erdoğan, barajı yüzde 5'e çekip 5'li gruplarla daraltılmış bölge seçim sistemini getirebiliriz veya ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sisteminin getirebiliriz" dedi.

Siyasi partiler yasasının değiştirilmesiyle, siyasi partilere yapılacak devlet yardımı yüzde 7'den yüzde 3'e çekildi. Siyasi partilerin beldelerde teşkilat kurması

ulusalkanal.com.tr