Kurban kesiminde nelere dikkat edilmeli? Veteriner hekimlerden önemli uyarılar
Türk Veteriner Hekimleri Birliği kurban kesiminde ve etlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Kesim öncesinde hayvanların, kesim sonrasında da kan, et ve iç organların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerektiği belirtildi. Kurban etlerinin, serin bir yerde bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılması önerildi.
Kurbanlıklar için veteriner hekimlerden önemli uyarılar geldi.
Türkiye pandemiyle mücadelede sürecinde ikinci dini bayramını kutlamaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı öncesi Türk Veteriner Hekimleri Birliği de vatandaşlara önemli uyarılar yaptı.
Kesim öncesi hayvanların, kesim sonrasında ise kan, et ve iç organların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerektiği belirtildi. Kesimlerin yetkililer tarafından belirlenmiş alanlarda, eğitimli kasaplar tarafından ve veteriner hekim kontrolünde yapılması önerildi.
Kırsal bölgelerde kendi imkanlarıyla kesim yapanlara da uyarıları oldu veterinerlerin. Kesim esnasında kanda, ette veya iç organlarda şüpheli bazı renk görmeleri halinde mutlaka veteriner hekimle irtibata geçmeleri gerekiyor.
Kurban kesiminde el ve kullanılan ekipmanın temizliğine özen gösterilmesi de önemli. Kesim işlemi maksimum 30 saniye içinde yapılmalı. Derinin dış yüzeyine temas edildikten sonra eller ve kullanılan ekipman yıkanmadan tekrar ete temas ettirilmemelidir.
Etlerin kesiminde kullanılan bıçak, satır ve kesme tahtası gibi gereçler de iyice yıkanmalıdır.
Veteriner hekimler kurban etlerinin serin bir yerde bekletildikten sonra buzdolabına alınmasını da istedi. Kavurma yaptıktan sonra dondurulan etlerin ise daha uzun süre dayanabildiği kaydedildi.
ulusal.com.tr