Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Türk-İş, Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Eylül'de açlık sınırı 2 bin 447 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 973 lira oldu. Açlık sınırı geçen aya göre 64 , geçen yılın aynı ayına göre ise 383 lira arttı. Yoksulluk sınırı ise geçen aya göre 209 geçen yılın aynı ayına göre 1249 lira yükseldi.

Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Çarşı pazar zamlanıyor. Açlık ve yoksulluk sınırı da her geçen ay daha da artıyor.

Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş Eylül ayına ait dört kişilik aile açısından açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.

Asgari ücretin 2324 lira olduğu bir dönemde dört kişilik bir ailenin açlık sınırı eylül ayında 2 bin 447 lira oldu. Açlık sınırı Ağustos ayına göre 64 lira, bir yıl öncesine göre 383 lira arttı.

Açlık sınırı Ağustos ayında 2 bin 383 lira, geçen yıl Eylül ayında 2 bin 64 lira olarak belirlenmişti. Açlık sınırı, dengeli ve yeterli beslenme için gereken harcamayı içeriyor.

Türk-İş’in araştırmasına göre yoksulluk sınırı ise eylül ayında 7.973 lira olarak tespit edildi. Yoksulluk sınırı Ağustos ayına göre 209 lira, bir sene öncesine göre 1249 lira artış gösterdi.

Gıda harcamalarına ek olarak kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri harcamalarının toplamı yoksulluk sınırını oluşturuyor. Bu sınır geçen ay 7 bin 764 lira, geçen yıl eylül ayında ise 6 bin 724 liraydı.

Eylül ayında bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 3 bin 3 lira oldu. Yani asgari ücret alan bekar bir çalışanın geçinmesi çok zor.

Araştırmada mutfak enflasyonuna da yer verildi. Yılın ilk dokuz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 13,18, on iki ay itibariyle yılda 18,56 oranında oldu.

Araştırmaya göre süt, yoğurt, peynir grubunda fiyat istikrarı devam etti. Ancak paketli satışlarda gramajların azaltılması peynirin yanı sıra yoğurtta da görülmeye başladı. Temel gıda maddesi olan ekmek yüzde 20 zamma uğradı.

ulusal.com.tr

türkiş